Societat 31/08/2011

Sant Fèlix fa tocar de peus a terra

Efren Garcia
6 min
El quatre de nou amb folre i agulla que van descarregar, en primera ronda, els Castellers de Vilafranca a Sant Fèlix.

Les expectatives no deixaven veure al món casteller el seu nivell real. La diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès es va saldar amb sis llenyes importants però també va deixar per al record cinc castells de gamma extra descarregats. Ja se sap que quan una diada comença carregada d'expectatives el més habitual és que decebi el públic més exigent; els resultats i les sensacions mai no van de bracet i això fa que les valoracions en calent distin molt de les idees reposades. A Vilafranca es van viure les estrenes de dos castells de gamma extra inèdits en l'inici de temporada -el quatre de nou amb agulla i el nou de vuit- i es va aconseguir una suma d'estructures de la màxima dificultat digna només de les millors places castelleres. Tot i així, uns i altres van deixar la feina a mitges i això genera en general un sentiment d'insatisfacció una mica irracional.

Enguany Sant Fèlix rebia quatre colles amb diferents estats de forma, cada una lligada a circumstàncies desiguals, i això fa que un judici global sempre resulti injust. Tant els Castellers de Vilafranca com la Colla Joves Xiquets de Valls van quedar lluny del que se'ls podia demanar però això no ens ha de fer oblidar els èxits dels Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, que van aconseguir els seus objectius i van tornar a casa amb esperit vencedor.

Després d'uns quants dies de somnis embriagadors, la realitat ens fa tornar a tocar de peus a terra. Els castells que proposaven els Castellers de Vilafranca són encara miratges d'una dificultat incontrolable i, mal que ens pesi, esperar que la Colla Joves Xiquets de Valls finalitzi una actuació amb dos castells de nou pisos sembla un record nostàlgic d'anys que queden enrere.

Les evidències manen i el nivell actual no pot ser superior a l'exhibit ahir, tenint en compte que, fins ara, només dues de les estructures extra que es van descarregar a Vilafranca s'havien portat amb èxit a plaça. No podem criticar una colla que intenta un castell de vuit sense aconseguir els de la gamma alta de set i justificar qui vol fer el salt als clàssics de la gamma extra per descarregar castells de somnis.

Els resultats, a més, reobren l'etern debat dels que no combreguen amb la immobilitat del cartell de Sant Fèlix. La Colla Vella va saber superar les dificultats, alçant el seu llistó i aconseguint un castell de gamma extra diferent, com és el nou de vuit, però la Joves va tornar a posar en dubte la seva participació a la diada més important del món casteller.

Fins i tot a mig gas, els Castellers de Vilafranca van ser els millors

Malgrat no complir les expectatives, els Castellers de Vilafranca van ser els que van aconseguir els millors resultats. L'important bagatge demostrat en el primer tram de temporada va fer que poguessin resoldre una mala situació amb tres castells de gamma extra: el quatre de nou amb folre i agulla, el dos emmanillat i el pilar de vuit.

Van iniciar la diada segons el programa descarregant un castell que han exhibit a Sant Fèlix en els últims deu anys i encarrilant la que havia de ser una jornada memorable. El quatre de nou amb agulla, el primer de l'any, es va mostrar solvent però va fer patir quan el pilar interior va quedar lliure, ja que les primeres passes del descens van ser excessivament tenses. De seguida, però, les coses es van tòrcer. El dos sense manilles va tirar amunt amo d'una concentració immillorable, els Castellers van intentar aturar en sec el moviment lateral de la fràgil estructura però una forta sotragada la va tallar gairebé de soca-rel quan els dosos tot just anaven a ocupar els seus llocs. Com ja va passar amb el dos de vuit de la temporada passada, aquesta estructura demostra necessitar cert moviment i quan els esforços es doblen per no deixar passar el seu vaivé natural el resultat queda lluny del que és desitjable.

Amb el tres de deu amb folre i manilles encara en cartera, van decidir emmanillar la torre i, amb el segon gamma extra al sarró, anar per l'altre gran objectiu de la jornada. El tres de deu, però, va mostrar uns Castellers de Vilafranca irreconeixibles. Van bastir-lo correctament i quan només faltava culminar-lo la canalla es va fer enrere. Mentre l'intentaven desmuntar, a més, el peu es va ensorrar i els verds van necessitar l'ajuda dels Minyons de Terrassa per esmorteir el cop. Van resoldre la jornada descarregant el segon pilar de vuit de la temporada, no sense haver-lo de treballar.

Sense el pilar de vuit, però amb el dos emmanillat

Els Minyons de Terrassa van rubricar una genial diada de Sant Fèlix en la qual tan sols els va faltar la resolució del màxim espadat. Amb aquesta actuació posen fi a la planificació de la primera part de l'any i divendres començaran a treballar en noves fites per al tram final de temporada. Tot i que pugui sonar a excusa clàssica, la realitat diu que els egarencs arribaven a la cita castellera més important de l'any amb només quinze dies d'assajos que, tot i així, van saber rendibilitzar de la millor manera possible.

Van aparcar els rumors que han protagonitzat durant l'última setmana descarregant el tres de nou amb folre a la primera ronda. L'estructura es va alçar esvelta i lleugera i, si bé aviat podria transformar-se en castell de deu pisos, encara haurà d'esperar a ser alçada en forma de gamma extra.

La millor carta, el dos de nou amb folre i manilles, es va resoldre sense aparents complicacions. Els Minyons van forjar uns fonaments ferms en la soca, el folre i les manilles i poc més van haver de fer els membres del tronc per materialitzar el tercer castell de gamma extra de la temporada per als malves.

Quatre treballat

A l'última ronda de la diada de Sant Fèlix, un defecte al pis de terços del quatre de nou amb folre va fer patir durant gran part del descens. Però l'estructura que, sense cap mena de dubte, més mal regust va deixar als Minyons de Terrassa va ser la del pilar de vuit.

L'espadat va tornar a presentar-se tou al tercer pis i el lapse en la pujada dels dos últims castellers va impossibilitar que s'arribés a coronar, víctima d'un fueteig constant.

La Vella, triomfadora moral

Després d'un inici de temporada dubitatiu la Colla Vella dels Xiquets de Valls va esvair qualsevol dubte fent els deures a Vilafranca: va consolidar els castells de nou pisos i va aconseguir el primer registre extra en descarregar el nou de vuit. La Vella va resoldre el tres de nou amb folre a la primera ronda i, abans de fer el pas desitjat, va completar les seves obligacions descarregant també el quatre de nou.

En el moment més ambiciós, els vallencs van atacar el tercer nou de vuit de la història. Van alçar una estructura de tres sòlida en què confluïen els tremolins de tres torres adossades. Sense ensurts van coronar els diferents poms de dalt i van celebrar com calia el premi a la superació personal.

A la ronda de pilars, a més, els vallencs van carregar l'espadat de set amb folre però no el van poder completar perquè el pilar es va acabar trencant per la part de dalt. Al final de la diada, doncs, tres i quatre de nou amb folre, nou de vuit i pilar de set carregat.

La Colla Joves Xiquets de Valls, a la corda fluixa a Vilafranca

La Colla Joves Xiquets de Valls arribava a Vilafranca amb els pitjors registres. Marcats per les nombroses baixes, els de la camisa vermella eren conscients que només farien silenciar les veus crítiques aconseguint els seus reptes a la plaça de la Vila. Encara lluny dels mínims exigibles, els vallencs van tornar a ensopegar amb els castells de nou pisos i no van poder dur a plaça el cinc de vuit que tant se'ls ha resistit en els moments decisius de l'estiu.

Van iniciar l'actuació de Sant Fèlix carregant el primer tres de nou amb folre de la temporada. El castell va començar bé de mides però amb moviment constant. Van controlar l'ascens però quan tota la canalla estava a punt de tancar la construcció van ser assaltats pels dubtes. L'acotxadora va intentar fer-se enrere en col·locar el primer peu sobre el pis de dosos però se'n va desdir animada per un públic que desitjava l'èxit dels homes de Joan Barquet. L'enxaneta del castell va travessar amb convicció però els nervis van complicar la sortida fent que l'estructura acabés cedint.

Dos de vuit

Buscant asserenar els ànims entre els més menuts de la colla, la Joves va optar per descarregar un dos de vuit folrat que ja han demostrar tenir apamat enguany i que es podria haver convertit en castell de gamma extra si la temporada hagués avançat per camins diferents. El món casteller no sempre fa justícia.

A la tercera ronda de la diada, els vallencs van alçar el quatre de nou amb folre. La construcció va mantenir els nervis ferms i el moviment controlat en el primer tram d'execució però, quan es disposava a reeixir per primer cop en el que va de temporada, una forta sotragada el va trencar per la part baixa.

Dubtes al G-5

Fins ara, la possibilitat d'atacar un castell de gamma extra en els moments més importants de la temporada mantenia la Colla Joves Xiquets de Valls en l'anomenat G-5 casteller, però el pobre nivell exhibit durant la temporada passada i en l'inici del present curs casteller posa en entredit la seva continuïtat en la festa vilafranquina.

Enguany, sense anar més lluny, els Capgrossos de Mataró han tancat un primer tram de temporada de nivell, demostrant poder atacar els castells de gamma extra abans del mes d'agost. A més, la Colla Jove Xiquets de Tarragona també pica fort a la porta amb set castells de nou pisos descarregats.

stats