Societat 24/06/2012

Nit de Sant Joan tranquil·la, tot i el risc d'incendis

La difícil campanya forestal obliga a augmentar la precaució per la nit de Sant Joan. Fins a la 1.30 h. els bombers havien rebut 587 avisos. La crisi ha obligat a una festa més austera, amb menys petards i coques més petites, però no ha frenat les revetlles

Laura Díaz-roig / Maria Ortega
2 min
Una imatge del desallotjament de les platges de Barcelona, aquest diumenge al matí / PERE TORDERA

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Nit de Sant Joan relativament tranquil·la al conjunt del país, tot i l'alt risc d'incendis. Només un parell d'ensurts importants. Un incendi en un pis de Manlleu, a Osona. Hi ha hagut dos intoxicats lleus. A Barcelona també hi ha hagut un foc en un pis situat entre els carrers Viladomat i Floridablanca. La causa podria haver estat un petard. Els bombers hi han arribat de seguida i les flames s'han controlat en uns minuts. Hi havia gent al pis però no han pres mal. El foc s'ha declarat cap a quart de dotze de la nit.

Era una nit complicada perquè hi ha un alt risc d'incendi, i això ha posat en alerta més que mai els bombers. Entre les deu i dos quarts de dues de la nit, els Bombers de la Generalitat havien rebut 587 avisos. La majoria per apagar petits focs de vegetació o incendi del mobiliari urbà, com contenidors o papereres, i també algun incendi d'habitatge. El telèfon d'emergències 112 ha atès 858 trucades des de l'inici de la revetlla i fins les dotze, 389 entres les onze i les dotze de la nit. Tres de cada quatre han estat de la demarcació de Barcelona. Aquest matí, Protecció Civil actualitzarà les dades.

L'Ajuntament de Barcelona ha ressaltat al seu web que tot i que avui dia s'han reduït "considerablement" el nombre de fogueres que es planten als carrers de Barcelona durant la nit de Sant Joan, la tradició no ha desaparegut. En un any, s'ha passat de 14 fogueres autoritzades a Barcelona a 23.

El tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va dir que "volien recuperar la revetlla tradicional de Sant Joan de foguera i de música i abandonar la revetlla de Sant Joan estripada dels darrers anys".

Alerta amb el foc

Davant del risc d'incendis, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha insistit en les últimes hores que es respectin les restriccions per encendre fogueres –com a mínim a 500 metres d'una zona forestal–, es tingui cura a l'hora de manipular els materials i s'eviti llançar petards a zones boscoses.

La complexitat de la campanya forestal d'enguany, amb un elevat risc d'incendi –especialment a la zona de Tarragona i les Terres de l'Ebre–, manté en alerta tots els cossos de seguretat. "Tant de bo tot allò que hem preparat no s'hagi de fer servir", va dir Puig quan va presentar el dispositiu previst per a aquesta nit, que desplegarà uns 3.000 mossos i un miler de bombers i professionals forestals.

El risc més elevat es concentra a cinc comarques del sud del país: la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre, el Priorat i el Baix Camp. Protecció Civil recorda als ciutadans els consells de prevenció davant el risc d'incendis forestals, i fa especial èmfasi a no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d'incendi. Si es divisa alguna columna de fum cal trucar al telèfon d'emergències 112.

Menys petards i minicoques

La crisi ha obligat a fer austera la revetlla, amb menys petards i coques més petites, però l'esperit de la festa es manté intacte. La Flama del Canigó ha arribat a més de 350 poblacions. La situació econòmica ha fet caure la despesa mitjana per client en petards, que s'ha situat entre els 20 i els 40 euros.

stats