NIT DE REVETLLES
Societat 23/06/2012

Sant Joan amb risc d'incendis

La difícil campanya forestal d'enguany fa créixer el risc d'incendis durant la nit de Sant Joan. La crisi obliga a una festa més austera, amb menys petards i coques més petites, però no frena les revetlles.

Maria Ortega / Laura Díaz-roig
3 min
NIT DE FOC I PLATJA  Un grup de joves celebra la revetlla de Sant Joan de l'any passat al voltant d'un petit foc a la platja de Castelldefels.

BARCELONA.La nit del foc és, aquest any, una mica més perillosa. La complexitat de la campanya forestal d'enguany, amb un elevat risc d'incendi -especialment a la zona de Tarragona i les Terres de l'Ebre-, manté en alerta tots els cossos de seguretat. "Tant de bo tot el que hem preparat no s'hagi de fer servir", va dir ahir el conseller d'Interior, Felip Puig, que va presentar el dispositiu previst per a aquesta nit, que desplegarà uns 3.000 mossos i un miler de bombers i professionals forestals. La crisi obliga a fer austera la revetlla, amb menys petards i coques més petites, però l'esperit de la festa es manté intacte i, fins i tot, creix el nombre de revetlles organitzades. La Flama del Canigó arribarà avui a més de 350 poblacions.

Nit de revetllesMenys diners per comprar petards i més festes al carrer

Lluny de les xifres de fa uns anys, els venedors de pirotècnia compten a vendre per Sant Joan -quan es concentren el 99% de les vendes- unes 800 tones brutes de petards, que representen un volum de negoci d'entre 5 i 8 milions d'euros. Res a veure amb els anys anteriors a la crisi, però enguany les pirotècnies han ajustat els preus i confien a mantenir les vendes del 2011, després d'anys de descensos. Hi ajuda la incorporació de nouvinguts que se sumen amb ganes a la tradició de la pólvora. Hi ha més interès, però cau la mitjana de despesa per client, que se situa ara entre els 20 i els 40 euros, segons les previsions del sector. El que no canvia és la voluntat de treure la festa al carrer. Només a Barcelona s'organitzen enguany fins a 61 revetlles populars i les platges es preparen per a un altre Sant Joan massiu. S'estrena, per exemple, la plaça Reial, amb una revetlla d'esperit tradicional. La costa s'erigeix com a gran destí de revetlles i destaquen, com cada any, les festes de Sant Joan a Ciutadella (Menorca) i les fogueres d'Alacant.

Més focOmnipresència de fogueres i la Flama del Canigó en 350 punts

La tradició del foc no es deixa sacsejar per la crisi i es fa forta en temps convulsos. A Barcelona, on l'Ajuntament -de la mà d'Òmnium Cultural- aposta per recuperar el caràcter més tradicional de la revetlla, s'encendran fins a 23 fogueres, mentre que l'any passat n'hi havia 14. La ciutat de Lleida també en té 23 d'autoritzades, Tarragona manté les tres de l'any passat i Girona passa de cinc a quatre. La Flama del Caingó viu un moment daurat i, aquest any, l'esperen en més de 350 localitats d'arreu del país. A Barcelona, on la rebrà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, arribarà a tots els districtes menys Nou Barris, cosa que suposa passar de cinc a nou en relació amb l'any passat. Una quinzena de rutes portaran la Flama pel país en diferents mitjans de transport. A l'Ebre, per exemple, farà part del recorregut en llagut i llanxa ràpida. Davant l'auge de la Flama, la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, destaca "el simbolisme" de la celebració i el fet que "barreja catalans de molts orígens".

Dispositiu policialInterior reforça la seguretat i la mobilitat amb tres mil agents

El departament d'Interior reforçarà aquest cap de setmana totes les seves unitats per garantir la seguretat, la mobilitat -es desplacen un mig milió de vehicles- i la resposta davant les possibles emergències, segons va explicar ahir el conseller, Felip Puig, que va demanar "la màxima responsabilitat" als ciutadans. Així, s'han desplegat per a aquest cap de setmana 3.000 mossos d'esquadra -360 efectius de trànsit i 2.445 agents de seguretat ciutadana-, i es fan controls d'alcoholèmia i drogues en 83 punts. El telèfon d'emergències 112 dobla els efectius entre les deu d'aquesta nit i la una de la matinada per atendre les trucades.

Evitar les zones forestalsHi haurà un miler de bombers i voluntaris preparats

Els Bombers han reforçat el personal en més de 50 parcs, i hi haurà 1.000 efectius de guàrdia, entre funcionaris i voluntaris, davant l'alt risc d'incendis, superior al d'anys anteriors. Puig va demanar ahir que es respectin les restriccions per encendre fogueres -a un mínim de 500 metres d'una zona forestal-, es tingui cura a l'hora de manipular els materials i s'eviti tirar petards cap a zones boscoses. "Si es poden orientar cap al mar, millor que cap a Collserola, i si van cap amunt, millor que en diagonal", va recomanar el conseller, que va destacar que el més important és que la gent "pensi també en l'endemà i a poder continuar divertint-se".

Sant Joan 2.0Barcelona llança una aplicació per a mòbil de la revetlla

Sant Joan fa, aquest any a Barcelona, el salt a les noves tecnologies. L'Ajuntament ha llançat una aplicació per a mòbil (descarregable a www.bcn.cat/santjoan ) amb informació històrica i pràctica de la festa. S'hi poden localitzar, per exemple, les fogueres i els punts de venda de petards més pròxims. A més, el consistori també ha fet una crida a viure la viquirevetlla , enviant fotografies a través d'Instagram o fent piulades a Twitter amb el hashtag #viquirevetlla.

stats