URBANISME
Societat 13/06/2018

Santa Coloma fa marxa enrere i salva la primera escola republicana

Parlon atura les obres al centre històric forçada per l’ocupació veïnal de l’espai

Gemma Garrido Granger
3 min
Les obres del futur gratacel estan aturades des de l’època en què Bartomeu Muñoz  era alcalde.

Santa Coloma de GramenetLa primera escola republicana de Santa Coloma de Gramenet, l’antiga Manent, no s’enderrocarà. Si més no, per ara. Aquest és el compromís que l’ajuntament de la ciutat ha emparaulat amb els veïns. De moment l’alcaldessa, Núria Parlon, ha aturat l’enderrocament de tres de les finques antigues que el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) havia reparcel·lat per a la construcció d’un gratacel de 13 pisos i 50 metres d’alçària. Un d’aquests espais és l’escola. La decisió arriba dues setmanes després que una vintena de veïns ocupessin l’habitatge -fins ara abandonat- com a protesta per “la pèrdua d’identitat de la ciutat” i en reivindiquessin el valor històric.

Ja no hi ha rastre de les excavadores que el 30 de maig tenien ordres de tirar a terra una desena d’edificis antics del centre històric. Les obres que havien de connectar l’actual passeig de Mossèn Jaume Gordi amb la plaça de la Vila i la rambla de Sant Sebastià, i començar la construcció d’un gratacel de 13 pisos i d’una nova plaça pública, fa quinze dies que estan aturades, des que un grup de veïns del nucli antic de Santa Coloma van ocupar l’Escola Manent amb l’objectiu, precisament, d’evitar-ne l’enderroc. Els activistes han impedit fins ara que els operaris accedissin a la finca.

“Si no l’haguéssim ocupat, ja hauria desaparegut”, lamenta la portaveu de la plataforma Salvem la Ciutat Vella de Santa Coloma, Montserrat Oller. Els veïns expliquen a l’ARA que l’Ajuntament els ha reconegut que no tenia coneixement del valor històric de l’Escola Manent -també coneguda com a Estudi Nou-, un edifici noucentista on es feien classes en català a principis dels anys 20. Retreuen al govern socialista que no se n’hagués informat abans de programar les obres. “Podria haver passat el mateix que amb la finca Can Pedragosa, que estava catalogada com a edifici protegit”, apunten, en referència a una residència del mateix carrer Pedró, la façana de la qual es va enderrocar a principis dels anys 2000. “Si nosaltres ho sabíem, per què ells no?”, pregunten.

Però sense ni tan sols anomenar la possibilitat que l’edifici ja estigués catalogat o protegit com a bé cultural, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va anunciar ahir en un comunicat de premsa que treballa perquè l’escola es reconverteixi i passi a ser un equipament públic. És més, l’Ajuntament ha aclarit que no dona cap valor patrimonial a la primera escola republicana, sinó únicament històric.

En paral·lel, els veïns han rehabilitat el pati exterior i han preparat una exposició de fotografies antigues del barri. A més, també han preparat una sala d’estudi oberta per a tothom.

El Miguel, veí del barri, no està d’acord amb l’ocupació de l’edifici centenari i assegura que molts dels ocupes “ni tan sols són de Santa Coloma”. “La paralització de les obres està impedint que els locals inclosos en la reforma puguin obrir o que es revaloritzi la ciutat”, lamenta. L’ocupació per defensar un element històric i patrimonial de la ciutat, diuen els membres de la plataforma veïnal, s’està “barrejant” amb l’entrada de gent en altres pisos buits de la zona, una qüestió de la qual fa temps que es queixen els colomencs. “La gent que ocupa l’escola no vol quedar-s’hi, només ho estan fent per evitar que s’enderroqui”, explica Montserrat Oller.

L’interès del Banc Sabadell

El PERI, que compta amb un pressupost total de 799.005 euros, ja va iniciar-se a principis de l’any 2000, en l’època en què Bartomeu Muñoz -un dels processats per la trama de corrupció Pretòria- era alcalde. L’empremta d’aquest projecte inacabat és la bastida del gratacel que encara es manté en ple centre de la ciutat. Ara els terrenys inclosos en la remodelació del casc antic pertanyen en un 70% a Solvia, la immobiliària del Banc Sabadell. El mateix passa amb la parcel·la on està construïda l’Escola Manent, però en aquest cas la titularitat és compartida amb altres propietaris.

Que s’hagin aturat les obres i no s’enderroqui l’escola no implica que no s’hagi de construir el gratacel però el PERI s’haurà de modificar. La reforma comporta eliminar una desena de finques i l’Ajuntament ha informat que ja s’han iniciat els processos d’indemnització i reubicació per a les 30 famílies afectades per la reparcel·lació. Les dues famílies que pagaven un lloguer de renda antiga que van motivar una reunió d’urgència amb Urbanisme ja no hauran d’abandonar els seus pisos. “Hem rebut una notificació signada per Parlon en què se’ns assegura que ja ha donat instruccions per no enderrocar les nostres cases”, expliquen.

stats