En breu
Societat 14/02/2012

S'enlaira amb èxit el primer coet europeu del segle XXI

2 min
S'enlaira amb èxit  el primer coet europeu del segle XXI

Missió complerta

La nau espacial Vega va complir ahir la seva primera missió: enlairar-se amb èxit des del Centre Espacial Europeu de Kurú, a la Guaiana Francesa. El primer coet europeu del segle XXI va abandonar la plataforma de llançament poc després de les set del matí, hora local, i va fer un trajecte d'una hora i vint minuts durant els quals va apagar i encendre diverses vegades els motors i va expulsar el satèl·lit Lares, que pretén estudiar la distorsió espai-temps que va enunciar Albert Einstein. Després va expulsar el coet ALMASat-1 i set satèl·lits més, de mida més petita, creats per universitats europees. Entre aquests satèl·lits hi ha el Xatcobeo, desenvolupat per la Universitat de Vigo.

Verificar el llançador de satèl·lits

El coet té, a l'interior, un llançador de 30 metres d'alçada i 137 tones de pes, i ahir va arribar fins a una distància de 1.450 quilòmetres de la Terra. El seu objectiu era verificar que el llançador, que ha de col·locar satèl·lits a l'espai, era segur. D'aquesta manera, el Vega entrarà a competir en un mercat on hi ha entre 30 i 40 satèl·lits que encaixen amb aquestes característiques i que es posen en òrbita cada any.

"El Vega ha transformat en un vehicle espacial el que alguns somiaven fa nou anys", va dir el director general de l'Agència Espacial Europea (ESA), Jean-Jacques Dordain, després que l'operació acabés amb èxit. "Ja no hi ha cap satèl·lit europeu que no pugui ser posat en òrbita per un servei de llançament europeu", va afegir.

Inversió majoritàriament italiana

El coet és una realitat gràcies a una inversió de 710 milions d'euros i nou anys de feina. Ha estat finançat en un 60% per l'Agència Espacial Italiana, que va ser la primera a voler tirar endavant el projecte. La resta del finançament prové de països com França, Bèlgica, Suïssa, Suècia i Espanya, que hi ha contribuït amb un 4,6% del pressupost. L'èxit de l'operació va ser rebut amb molts aplaudiments a la base europea, ja que alguns dels presents temien que es repetís el desastre de l'Ariane 5, un coet europeu que l'any 1996 va explotar segons després d'abandonar la plataforma de llançament.

stats