CIÈNCIA
Societat 17/02/2011

S'enlaira amb èxit el vehicle espacial Kepler

S'enlaira amb èxit el segon vehicle automatitzat de transferència europeu Johanes Kepler a bord d'un coet Ariane 5. L'enlairament es va haver de supendre ahir per problemes amb l'oxigen líquid

Efe
1 min

El segon vehicle automatitzat de transferència (ATV) europeu s'ha enlairat amb èxit des del port espacial de Kuru, a la Guinea Francesa, a bord d'un coet Ariane 5. Se l'ha batejat amb el nom de Johannes Kepler i s'ha enlairat a les 22:50, hora local. Es tractava del segon intent, després que un problema amb els nivells d'oxigen líquid obligués a cancel·lar l'operació.

L'enlairament s'ha produït sense problemes i ara es dirigeix a l'Estació Espacial Internacional. Jean-Yves Le Gall, director executiu d'Arianespace, ha dit que "ha estat un llançament excepcional" i que el seu èxit es deu al fet que ha estat un projecte de cooperació entre països.

Amb una massa de 20,1 tones és l'objecte espacial més pesat llançat fins ara per un Ariane 5. És una versió especial del coet desenvolupada per Astrium amb un consorci de 30 empreses, deu de les quals són espanyoles. El director d'Astrium Space Transportation, Alain Charmeau, l'ha qualificat de l'esdeveniment espacial de l'any. Aquest és el vol número 200 de l'Ariane 5 i el segon llançament per posar en òrbita un ATV.

La missió només ha començat ara a d'arribar a l'Estació Espacial Internacional per abastir-la. L'aterratge es produirà el 24 de febrer i porta set tones d'aliments, material científic, oxigen i gas. La missió durarà tres mesos i, un cop finalitzada, ompliran la bodega del Kepler amb deixalles.

stats