SALUT
Societat 15/10/2016

Sèpsia: la infecció que mata 4.000 persones a l’any a Catalunya

La detecció precoç i controlar el focus del problema com més ràpid millor són claus per estabilitzar el pacient

Mario Martín Matas
3 min
Sèpsia: la infecció que mata 4.000 persones  a l’any a Catalunya

Barcelona“Cada dia moren deu persones per sèpsia. És una dada molt impactant”, diu Juan Carlos Yébenes, cap de la unitat de cures intensives (UCI) de l’Hospital de Mataró. Ell és un dels principals experts en aquesta infecció a Catalunya i, per aquesta raó, coneix bé que complicat que pot ser detectar-la i tractar-la a temps. De fet, tot i que cada any morin 4.000 persones per aquest motiu, és una part petita entre els 25.000 casos que se’n detecten. El 70% afecten persones de més de 65 anys, sobretot quan concorre amb una altra malaltia, però això no treu que l’any passat se’n diagnostiquessin 450 casos en nens.

La sèpsia s’esdevé quan una infecció es complica i arriba a afectar altres òrgans. Acostuma a tenir un origen urinari o pulmonar i, tot i que els agents causants poden ser virus o fongs, la gran majoria dels casos estan provocats per bacteris. A la pràctica, molts d’aquests bacteris ja conviuen dins de l’organisme humà. “En algun moment es produeix alguna circumstància que altera l’equilibri que mantenim amb els microorganismes”, explica Yébenes. Fins aquí les certeses, perquè la sèpsia sorgeix perquè coincideixen diversos factors. “No sabem els motius pels quals un pacient conviu amb un pneumococ i desenvolupa una sèpsia, mentre que el seu germà, en circumstàncies similars, no”, exemplifica el cap de l’UCI de Mataró. Ara bé, sí que hi ha raons que poden influir-hi, com l’exposició prèvia a un virus, un tractament de quimioteràpia o un traumatisme, diu. Les 4.000 morts a l’any, a la pràctica, poden ser de pacients amb les defenses baixes per culpa d’un tumor, per exemple.

En els casos mortals, la infecció deriva fins a un xoc sèptic o un fracàs multiorgànic. Tot i que el pacient acabi superant aquest episodi crític, també és habitual que quedin seqüeles, com la pèrdua de massa muscular o de la capacitat respiratòria. Per tot plegat, hi ha dos pilars bàsics per tractar la sèpsia. El primer és ser capaç d’identificar i controlar el focus de la infecció tan de pressa com sigui possible. El segon és recuperar aviat l’aportació normal d’oxigen a tots els òrgans, perquè la lluita contra la infecció es desenvolupi en condicions òptimes.

Avançar en la coordinació

Ara fa un any, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va presentar el codi sèpsia, una iniciativa pionera elaborada amb set societats científiques amb l’objectiu de “millorar la coordinació” del servei sanitari en l’abordatge de la patologia. Igual que el codi infart o el codi ictus, implantats amb èxit des de fa anys, el codi sèpsia pretén instaurar una nova manera de fer que millori els resultats assistencials. Ho explica el coordinador del codi al CatSalut, Lluís Espinosa, que detalla que en el primer any de vida s’han desplegat els grups de coordinació a cada regió sanitària. Les instruccions inclouen un algoritme per millorar la detecció dels pacients, a més d’organitzar l’assistència. La raó de la reorganització és que els pacients amb sèpsia acostumen a requerir un ingrés a l’UCI, però només la meitat de la seixantena dels hospitals de la xarxa pública en tenen.

El tipus de bacteri, el pacient, malalties prèvies o el tractament són factors concomitants en la malaltia. “És un com un cub de Rubik”, resumeix Yébenes, i cal redreçar-ho tot perquè els colors quadrin. Mentrestant, cal més investigació, i això costa diners. Yébenes somia que TV3 dediqui una Marató a la sèpsia. “És essencial donar-se a conèixer a la societat”, rebla.

Una marxa ciclista recull fons a Mataró per a la investigació

La serralada de Marina, als voltants de Mataró, acull demà la segona edició de la marxa cicloturista contra la sèpsia. Batejada com a Sepsis Challenge i promoguda pel Consorci Sanitari del Maresme i Sports People, la cursa es va crear l’any passat per destinar tots els ingressos a la investigació d’aquesta patologia.

El recorregut té 77 quilòmetres i inclou sis ports de muntanya, fins a acumular un desnivell de 1.300 metres. “És un tema solidari, i per això hem mirat d’estalviar costos”, explica Emma Bosch, una de les organitzadores de la cita. El recorregut, a més, alterna les vistes sobre les comarques del Maresme i el Vallès Oriental. La “passió per l’esport, i en concret pel ciclisme”, van culminar amb aquesta iniciativa solidària, que l’any passat ja va comptar amb més de 300 participants. La sortida serà a les 8.30 h des del TecnoCampus de Mataró, i les incripcions, amb un cost d’uns 30 euros, estaran obertes fins que comenci la competició. Només l’últim port, a Òrrius, serà cronometrat.

stats