SALUT
Societat 31/01/2012

Sessions de bellesa per superar el càncer

Andrea Rodés
3 min
Sessions de bellesa  Per superar el càncer

Gemma Carbonell té càncer de mama i fa dues setmanes va començar les sessions de radioteràpia. Encara és massa aviat per detectar qualsevol canvi en el seu aspecte físic, però el primer que li pregunta a una amiga que fa molt temps que no la veu és: "¿Notes que estic pàl·lida i faig cara de malalta?"

Tot i que no se'n parli gaire, el deteriorament de l'aparença externa té un fort impacte negatiu en l'estat d'ànim de les pacients de càncer sotmeses a tractaments agressius com la quimioteràpia i la radioteràpia. Per aquesta raó va néixer la fundació Look Good, Feel Better (LGFB)(Veu-te Bé, Senteix-te Millor)-, una organització amb seu a Washington DC dedicada a millorar l'autoestima i la qualitat de vida de les pacients amb càncer per mitjà de l'organització de tallers de bellesa i sessions d'estètica als hospitals.

"Millorant la seva imatge, moltes dones recuperen l'autoconfiança. Es tornen a sentir persones, no només malaltes de càncer", explica la directora de LGFB, Louanne Roark, que el novembre passat va viatjar a Barcelona per reunir-se amb els representants de les principals empreses espanyoles del sector de bellesa i benestar. La fundació, present en 25 països d'arreu del món, acaba de firmar un acord de cooperació amb l'Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (STANPA) per tirar endavant els seus programes al territori espanyol.

Tornar-se a mirar al mirall

LGFB funciona gràcies a voluntaris professionals del sector de bellesa i als donatius de productes de cosmètica i de cura personal i també de proveïdors de necessers i perruques.

"Feia molt temps que anàvem darrere aquesta iniciativa. A l'Estat hi ha més de 2.000 fabricants de cosmètica. El repte es aconseguir que tothom s'hi impliqui", recorda la directora de STANPA, María del Val Díez.

La Gemma veu amb bons ulls aquesta iniciativa, sobretot per afrontar la caiguda dels cabells: "Sembla molt fàcil col·locar-se un turbant o una perruca, però en realitat no ho és. Algunes et piquen, d'altres et fan suar o et provoquen al·lèrgia. A moltes pacients els agradaria ser assessorades" , diu la Gemma, recordant l'experiència de la seva mare, que també va tenir càncer de mama.

La Gemma rep un tractament menys agressiu i probablement no perdrà els cabells, però la preocupa el deteriorament i la pèrdua de color de la pell, sobretot de la cara. Als tallers de bellesa organitzats per LGFB les pacients són assessorades sobre els cosmètics més adequats per a pells despigmentades o debilitades, sobre tècniques de maquillatge o sobre com col·locar-se un turbant amb estil. "Els tractaments de càncer són molt durs per a les dones: han d'afrontar problemes no només de salut, sinó familiars i professionals. Nosaltres les ajudem a tenir una mica més d'ànim, perquè puguin mirar-se al mirall i tornar a veure la persona que eren abans", diu Roark. "Els donem control sobre la seva aparença i això els treu un pes de sobre", afegeix. Als Estats Units, més de 700.000 persones han participat des del 1989 en aquests programes. Segons les enquestes, una aparença més bona també ajuda les malaltes a rebre més bon tracte a la feina.

L'Associació Espanyola contra el Càncer té en marxa diversos programes d'assessorament psicològic i de millora de la qualitat de vida, però no existeix una iniciativa com aquesta. L'èxit dels programes de LGFB depèn molt de les infermeres, sovint les primeres prescriptores de les pacients, ja que moltes se'ls dirigeixen amb preguntes com ara: "On em puc comprar una perruca? Puc utilitzar maquillatge durant el tractament?"

Un altre punt fort dels tallers és ajudar a superar el dilema psicològic que implica per a algunes dones preocupar-se d'un tema "superficial" com la imatge quan tenen una malaltia greu.

"No han de tenir vergonya de voler-se sentir guapes", diu Roark. Els tallers els donen l'oportunitat d'interactuar amb altres pacients i estimular el sentiment de comunitat. "Es més fàcil reconèixer els teus problemes en un grup que t'entén i que viu el mateix que tu", conclou Roark.

stats