BARCELONA
Societat 09/06/2012

Setge al turisme de borratxera a Ciutat Vella

Barcelona prohibeix per decret les rutes organitzades entre locals d'oci nocturn a Ciutat Vella. L'Ajuntament ha anunciat sancions de 900 euros als responsables d'aquest tipus de recorreguts.

Maria Ortega
2 min
Barcelona vol fer front al soroll associat al consum d'alcohol en zones com el Raval.

BARCELONA.L'Ajuntament de Barcelona vol posar fre al turisme de borratxera que, des de fa un temps, s'ha fet fort al districte de Ciutat Vella. En una nit, en temporada alta, hi pot haver una vintena de grups -d'entre 30 i 60 persones- que, previ pagament d'una ruta guiada, recorren diferents bars de la zona amb consumicions a preus molt assequibles. El primer tinent d'alcalde de la ciutat, Joaquim Forn, va anunciar ahir que el consistori prohibirà, a través d'un decret de l'alcalde, aquest tipus de turisme i que se sancionarà amb multes de 900 euros els promotors d'aquestes activitats, però també els guies i els locals col·laboradors.

La multa, a més, podria doblar-se si hi ha reincidència. La nova mesura també preveu la prohibició de la publicitat d'aquest tipus de recorreguts de bars, que es donen a conèixer sobretot a través d'internet.

L'objectiu que persegueix el consistori és reduir el soroll i l'incivisme, que solen anar de bracet d'aquest tipus de recorreguts, per fer més fàcil la convivència al centre de la ciutat. La prioritat, segons la regidora del districte, Mercè Homs, és "que els veïns puguin dormir". La nova mesura, que prohibirà les rutes alcohòliques entre les onze de la nit i les set del matí, s'aplicarà, inicialment, només a Ciutat Vella, però l'Ajuntament no descarta ampliar-la a altres punts de la ciutat a més llarg termini.

Segons Forn, el que persegueix la prohibició "no és posar bastons a les rodes del turisme, sinó aconseguir que aquest sector sigui una font de convivència", i apunta, en aquest sentit, que el consistori "té clar que hi ha un tipus de turisme que no interessa, i els locals nocturns també ho haurien de tenir clar". És per aquesta demanda de coresponsabilitat que també s'inclouen els bars que s'avinguin a participar en les rutes low cost en el règim sancionador previst pel decret, que entrarà en vigor, segons la previsió municipal, la primera setmana de juliol.

'Packs' de beguda a 15 euros

La regidora de Ciutat Vella, Mercè Homs, va explicar ahir que aquest tipus de rutes etíliques han anat a l'alça des de fa un temps a la ciutat i que són una font de problemes de convivència. Es tracta, segons va explicar Homs, de grups nombrosos, que poden arribar a les 60 persones. Compren packs d'unes cinc o sis consumicions per un preu més que assequible: uns 15 euros. I recorren els carrers del centre de la ciutat darrere d'un guia contractat que els va portant d'un local a un altre. L'equip de l'alcalde Trias, que és qui tira endavant el decret, considera que aquest tipus de turisme és "totalment incompatible" amb la convivència ciutadana i, especialment, amb el descans dels veïns, i per això pren ara una decisió que Forn titlla de "valenta".

El primer tinent d'alcalde emmarca aquesta prohibició en la mateixa línia de regulació de la convivència entre turistes i veïns, que, aquesta mateixa setmana, ja s'ha posat en pràctica en un altre punt emblemàtic de la ciutat: la Sagrada Família, on s'han prohibit els autocars turístics.

stats