Societat 04/02/2016

Les queixes dels veïns poden acabar amb les campanades nocturnes de 14 municipis

El Síndic de Greuges recomana als ajuntaments que les suprimeixin o modulin, mentre que a Girona ja no hi ha toc nocturn

Josep Pastells
2 min
La catedral de Girona és una de les ubicacions de la sèrie.

GironaL'exemple de l'Ajuntament de Girona, que des de fa un mes aplica l'ordenança reguladora de soroll per impedir que les campanes de la Catedral repiquin entre les dotze de la nit i les set del matí, podria ser seguit per altres municipis catalans. Així ho espera almenys el Síndic de Greuges, que ha recomanat a catorze ajuntaments que prenguin “les mesures necessàries per garantir el dret al descans de la població i evitin les molèsties derivades del toc de les campanes”.

Rafael Ribó ha adreçat aquest suggeriment als consistoris, amb les especificacions pròpies de cada cas, després d'haver investigat les queixes presentades pels veïns afectats. De moment, però, només li ha fet cas l'Ajuntament de Garidells (Alt Camp), que ha silenciat la gravació que simula el toc de les campanes en horari nocturn. Dues poblacions més –Sant Just Desvern i Rabós– n'han reduït la freqüència i han eliminat quarts i repics, mentre que Sant Esteve Sesrovires n’ha disminuït la intensitat. Tordera, Barcelona, Palafolls, Montesquiu, el Papiol, Torroellà de Fluvià, Arenys de Mar, Castellfollit de Riubregós, Falset i Olesa de Bonesvalls continuen amb les campanades nocturnes.

Divisió d'opinions a Girona

“Han fet emmudir les campanes de nit sense explicació, sense consens, contra els segles i contra la ciutat viva que ha de fugir del decorat”, tuitejava fa pocs dies l'exalcalde Joaquim Nadal, que mai no va atendre les queixes de l'Hotel Històric, principal instigador des de fa divuit anys d'una mesura que ha estat rebuda amb divisió d'opinions. Quan l'alcaldessa era Anna Pagans les reclamacions d'aquest establiment –la seva propietària, Casilda Cruz, al·legava que les campanes dificultaven el descans dels clients i que cada cop tenien menys reserves– tampoc no van prosperar.

La decisió que les campanes de la Catedral no toquin de nit es va prendre fa mig any, quan encara era alcalde Carles Puigdemont, després d'una negociació entre el consistori i el Bisbat, que en primera instància va optar per deixar sense tocar els quarts. Aquest gest no va satisfer els propietaris de l'hotel i el Bisbat es va arribar a plantejar anar per la via judicial, però finalment va desistir.

“Ens limitem a aplicar la normativa d'acord amb el Capítol de la Catedral”, exposa Carles Ribas, regidor de Sostenibilitat i portaveu de CiU a l'Ajuntament. “Vam fer proves de so i les campanades superaven en catorze punts els decibels permesos”, afegeix. Malgrat això, alguns veïns del Barri Vell es mostren sorpresos per una decisió que consideren desproporcionada. “Si vius aquí ja hi estàs acostumat”, afirma Maria Figueras. “Mai no hem rebut queixes. Els clients ja ho saben, i si cal els facilitem taps”, diu Gisela Vicenç, propietària de la Pensió Bellmirall. “Per mi ja poden tornar a sonar, formen part de l'encant del barri”, afirma.

El cas de la Catedral de Girona no és l'únic que s'ha produït a les comarques gironines. Les campanes de l'església de Sant Mori no repiquen de nit des de fa gairebé tres anys i mig després que el TSJC ho ordenés atenent una petició del propietari del castell. I a Begur no ho fan des de l'any passat per les queixes dels clients d'un hotel.

stats