SOCIETAT
Societat 06/07/2012

Sindicats de pagesos alerten de la gravetat dels danys per la pedregada

Els municipis més perjudicats poden perdre entre el 70 i el 100% de les collites

Efe
2 min
Capes concèntriques de gel transparent i opac  // @KatMacktub

LleidaLa Unió de Pagesos (UP) i Joves Pagesos i Ramaders de Catalunya (JARC) han alertat avui de la gravetat i excepcionalitat dels danys causats per la tempesta d'aigua, vent i pedra de la tarda d'ahir a les comarques de Lleida i que ha afectat a unes 25.000 hectàrees de cultius.

Segons ha informat UP, hi van haver dues tempestes de pedra, una de les quals va afectar, segons una valoració provisional, els municipis de Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida, Puigverd de Lleida, Juneda, Miralcamp, Torregrossa, Fondarella, Bell-lloc d'Urgell, Sidamon, Mollerussa, Golmés, Vila-sana, Castellnou de Seana, Vilanova de Bellpuig, La Fuliola, Ivars d'Urgell, Castellserà i Tornabous, entre d'altres. Els danys provocats suposen una afectació estimada d'entre el 70 i el 100% de la collita, malgrat que hi ha certs municipis on l'afectació ha estat més localitzada i, per tant, no ha malmès la totalitat de les parcel·les. No obstant això, en altres municipis, sí que ha quedat afectada la totalitat de les parcel·les agrícoles.

D'altra banda, la segona tempesta va afectar, segons UP, els municipis d'Alcarràs, Lleida, Torre-serona, Corbins, Alcoletge, Almenar, Alfarràs i Alguaire. En aquests casos els danys provocats han estat menors i s'estima una pèrdua de la collita d'entre el 30% i el 50%. El cultiu més afectat ha estat el de la fruita dolça, encara que també s'ha malmès el blat de moro i el cereal d'hivern. Per valorar els danys, UP ha convocat una assemblea dels pagesos afectats per dilluns que ve a la nit a Mollerussa.

Per la seva banda, JARC ha alertat també de l'extrema excepcionalitat dels danys, a causa de la mesura de la pedra, la virulència del temporal i l'extensió de la zona afectada. D'acord amb les primeres estimacions realitzades pels tècnics de JARC, en la majoria dels casos les pèrdues de les collita oscil·len entre un 80 i un 100%, principalment en els camps de fruita però també en els de blat de moro. El sindicat explica que la violència del temporal ha malmès les xarxes de protecció que tenien col·locades molts camps, les instal·lacions vinculades a les explotacions agràries, com cobertes de magatzems i naus de bestiar, cosa que impedeix que les explotacions puguin tornar a la normalitat.

Per tot això, des de JARC reclamen a la Generalitat que estudiï habilitar alguna línia de compensació que permeti als pagesos afectats disposar d'un mínim de liquiditat. JARC també ha convocat una reunió aquesta tarda a Mollerussa amb els afectats per analitzar la situació.

stats