Societat 28/07/2016

De patir la mort d’un germà a Síria a enviar diners a l’Estat Islàmic

Perplexitat a Arbúcies per la detenció de dos joves de 22 i 33 anys acusats de finançar el grup terrorista

Pilar Màrquez Ambròs
4 min
De patir la mort d’un germà a Síria a enviar diners a l’Estat Islàmic

ArbúciesUna operació antiterrorista amb més d’una desena de cotxes patrulla i agents encaputxats va irrompre ahir al matí a Arbúcies (la Selva), trasbalsant l’habitual tranquil·litat d’aquest poble de la falda del Montseny. La Guàrdia Civil hi va detenir dos germans d’origen marroquí, de 33 i 22 anys, acusats de col·laborar en l’enviament de fons a l’Estat Islàmic. Els dos joves eren persones conegudes i ben integrades al municipi, cosa que va incrementar la sorpresa i va provocar un cert astorament entre els veïns que van seguir l’operació policial a peu de carrer.

Segons fonts del ministeri de l’Interior citades per Efe i Europa Press, els dos germans estan acusats de fer arribar diners al grup terrorista implantat a Síria i a l’Iraq utilitzant identitats falses, a més de col·laborar amb ells i fer adoctrinament. Un tercer germà hauria mort al maig a Palmira (Síria) combatent amb l’Estat Islàmic. La Guàrdia Civil creu que la documentació i el material informàtic trobat, a més d’una gran quantitat de diners, pot revelar dades importants sobre les xarxes de finançament de Daeix a l’Estat.

No és ni de bon tros la imatge que tenien d’ells els seus veïns, que ahir explicaven que els dos germans detinguts portaven una vida absolutament normal. Poc després que la Guàrdia Civil acabés un intens escorcoll als seus domicilis, l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga, explicava a l’ARA que el detingut de 33 anys, de nom Abdelhak El Jelaly, té dues filles de 8 i 3 anys i està “casat amb una noia catalana, veïna d’Arbúcies i treballadora de la neteja de l’Ajuntament”. El germà petit, l’Omar, vivia sol. Com altres veïns, l’alcalde havia sabut fa mesos la mort del tercer germà, Bacher, que havia marxat d’Arbúcies feia un parell d’anys. El decés a Síria, però, era un rumor que ningú s’acabava de creure del tot. “No sabem si el procés de radicalització deuria anar lligat a aquesta mort”, explicava ahir Garriga.

Integrats al poble

Als dos germans sovint se’ls veia passejar per Arbúcies amb la família. La dona era especialment coneguda per la seva feina a l’Ajuntament, així com perquè mantenia una actitud molt pròxima amb els veïns. Les filles ahir eren en un dels casals d’estiu de la localitat. Segons l’alcalde, un dels detinguts treballava en una indústria carrossera d’Arbúcies, pintant i rotulant autobusos, mentre que el segon era venedor ambulant, feia feines temporals i tenia més inestabilitat laboral. Fonts policials van indicar que enviaven la meitat dels seus ingressos a l’aparell econòmic de l’organització terrorista.

El germà gran, que va morir a Síria, havia sigut molts anys conductor d’autobusos de la línia regular entre Barcelona i Arbúcies i havia regentat una carnisseria prop de la benzinera. “De la nit al dia se’n va anar i es va endur de tornada al Marroc la seva dona i els dos nens”, va relatar Garriga. L’alcalde va destacar “la bona convivència” entre els veïns del municipi, una població “amb un 23% d’immigració”.

Incredulitat general

L’operació antiterrorista va centrar-se des de les 5 de la matinada i fins al migdia als carrers Germana Assumpta i Segimon de Folgueroles, dues vies que estan just de costat, al centre urbà d’aquesta població de prop de 6.300 habitants i a uns 500 metres de l’Ajuntament. Mohamed El Hajoui, conegut d’un dels germans, no s’ho podia creure. “No sé si havien enviat diners al germà abans que morís, però no em crec res del que diuen. Eren molt bons nois, de Tànger, feia més d’una dècada que eren a Catalunya i tenen un quart germà a Santa Coloma de Farners. Per a mi és impensable que hagin ajudat terroristes”, explicava El Hajoui a l’ARA. Segons el jove marroquí, un dels germans estava vinculat a l’associació que gestiona la mesquita i feia de monitor de kick-boxing a Breda. Tots dos assistien amb freqüència a un gimnàs de la zona.

A l’altra banda del carrer, Yasser Mahmud, propietari de l’establiment de kebab i menjar ràpid que hi ha als baixos d’un dels domicilis escorcollats, assegurava que cap dels dos germans havia aixecat mai sospites al barri i va lamentar “el cop per a la convivència” que tot plegat pot suposar. “Tenia dues filles escolaritzades amb normalitat al poble i res ho feia pensar -afegia el Mahmud-. La dona venia sovint a comprar menjar per emportar-se i mai havia dut vel”, apuntava. “Tot i que no hi havia sospites, qui saludava era ella, mentre que a ell no el vèiem gaire”, relatava per la seva banda Pepe Rayo, veí d’escala del germà gran.

En una carnisseria halal molt pròxima, Fouad Yahyaoui no coneixia la família però es mostrava desconcertat: “Quan hem vist tanta policia no enteníem què passava”, deia. Quasi tan desconcertat com el Josep, un assidu del gimnàs al qual assistien els dos germans: “A l’Omar li agradava la festa i no era religiós”, considerava ahir a la tarda encara incrèdul, com tants altres veïns, en una cafeteria del centre.

stats