SUCCESSOS
Societat 25/05/2011

Sis detinguts a Catalunya membres d'una xarxa que aconseguia targetes de residència a canvi de 6.000 euros

Falsificaven diversos documents, entre els quals certificats de matrimoni

Redacció
2 min

BARCELONALa Policia Nacional ha desarticulat una xarxa que operava a l'Estat i França que aconseguia targetes de residència per a estrangers a canvi de 6.000 euros. En total, s'han detingut 13 persones, sis de les quals a Catalunya: dos a Barcelona, dos a Cornellà de Llobregat i dos a Girona.

L'organització buscava immigrants irregulars a França i els oferia regularitzar la seva situació mitjançant la falsificació de diversos documents, entre ells certificats de matrimoni. De moment, s'han detectat més de 50 sol·licituds de residència suposadament fraudulentes, sempre després entre matrimonis inexistents entre ciutadans tunisians i dones franceses.

La investigació es va iniciar a Barcelona després dels controls sobre les sol·licituds de residència com a familiar de ciutadà de la Unió Europea davant de la subdelegació del govern espanyol de Barcelona.

Es va detectar un augment considerable de les sol·licituds en les quals es repetia la nacionalitat del sol·licitant (Tunísia) i una ciutadana francesa. Totes al·legaven el mateix parentesc, és a dir, que s'havien casat a França i aportaven documentació falsa. Posteriorment, es van detectar casos similars a la subdelegació del govern espanyol a Girona en què es repetien les mateixes característiques.

La xarxa buscava dins de la comunitat tunisiana a les ciutats de Tolosa i Marsella a homes residents a França de forma irregular. Els oferia la possibilitat d'obtenir a l'Estat una targeta de residència com a familiar de la Unió Europea, amb validesa per a cinc anys i que els permetia treballar en territori espanyol o francès. L'organització s'encarregava d'aconseguir les dades de la suposada esposa francesa, l'allotjament i els desplaçaments que s'haguessin de fer per l'Estat a canvi de 6.000 euros.

Els membres de la xarxa disposaven d'un laboratori per falsificar els documents i certificats per fer les sol·licituds i tenien amplis coneixements en matèria d'estrangeria, localització i funcionament de les oficines d'estrangeria, tant a Catalunya com a les comunitats veïnes. Un cop sol·licitada la residència, el ciutadà tunisià tornava a França i esperava la resolució.

En total, s'han detingut dues persones a Barcelona, dues a Cornellà de Llobregat i dues més a Girona; dues a Terol i cinc més a Tolosa de Llenguadoc i Niça. En els registres, els agents han intervingut una màquina de confecció de segells humits de goma, nombrosos segells humits de centres oficials i d'ajuntaments, entre ells sis d'institucions franceses, deu passaports de Tunísia, esborranys elèctrics, una làmpada de llum ultravioleta i dos vehicles.

stats