Societat 13/07/2015

El cardenal Sistach crea la Fundació Gaudí per a les Grans Ciutats per promoure la "humanització" ciutadana

L'arquebisbe de Barcelona diu que la nova entitat continuarà la labor del congrés pastoral de grans ciutats que es va fer a la capital catalana el 2014

Acn
3 min
Sistach veta un teòleg crític amb la jerarquia eclesiàstica

BarcelonaEl cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha anunciat aquest dilluns que ha creat la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, una entitat que fomentarà el debat sobre les grans urbs del món en l'aspecte religiós però també en el social, econòmic, demogràfic o cultural. La nova fundació és fruit del congrés pastoral de les grans ciutats, que es va fer en dues fases a la capital catalana durant l'any 2014. Sistach, que forma part del patronat juntament amb dues persones més, ha admès que seguirà formant-ne part quan deixi el càrrec d'arquebisbe.

Sistach ha presentat aquest dilluns l'edició del llibre 'La pastoral de les grans ciutats', en català i castellà, que recull les ponències, debats i discursos que van tenir lloc a Barcelona el maig i el novembre de l'any passat. El llibre ja ha estat editat per la Fundació Antoni Gaudí, creada poc després de concloure el congrés pastoral. L'entitat té tres patrons "d'aquí", ha dit Sistach, però té vocació mundial. De moment, pels pocs diners amb els que compta, promourà llibres com aquest, debats i potser un congrés pastoral de grans ciutats d'Europa i Amèrica.

El congrés, "el primer, perquè en poden venir més", ha dit Sistach, es va gestar durant les trobades de cardenals prèvies al conclave que havia de buscar substitut al papa Benet XVI. Sistach i l'aleshores cardenal Jorge Bergoglio, arquebisbe de Buenos Aires, van coincidir en la preocupació per la situació de l'Església catòlica a les grans ciutats del món, que ja engloben el 50% de la població i que en les properes dècades seguiran creixent. Aquestes converses van acabar amb Bergoglio com a papa Francesc i això va fer que Sistach decidís impulsar un diàleg entre experts i arquebisbes de grans urbs.

El maig del 2014 Barcelona va acollir nou ponències i diversos debats entre sociòlegs, teòlegs i antropòlegs de tot el món, entre altres, sobre el paper de l'home i l'Església a les grans ciutats. Així, es va debatre sobre els teixits socials, econòmics, culturals i religiosos a les ciutats, el paper de l'individu i la col·lectivitat, la comunicació de l'Evangeli a les ciutats i el paper dels exclosos.

Al novembre, 25 arquebisbes metropolitans de tot el món, representants d'uns 200 milions d'habitants, es van donar cita a Barcelona per debatre les conclusions del maig i treure'n les seves pròpies conclusions que van lliurar al papa Francesc un dia després en un audiència al Vaticà. El llibre publicat ara recull les ponències i debats del maig, i la trobada del novembre, amb una celebració a la Sagrada Família com a punt central, a més de les paraules del cardenal Sistach i el papa Francesc.

Les conclusions principals són que l'Església catòlica s'ha d'adaptar a la creixent concentració de població a les grans ciutats, que ha de ser present tant físicament com virtualment a les ciutats i les xarxes socials i que ha de fer costat als més febles.

Així, el papa Francesc va instar els arquebisbes metropolitans a canviar de mentalitat, ja que l'Església ja no és l'únic ni el primer productor cultural, ni molt menys el més escoltat. També cal fomentar el diàleg multicultural i la religiositat popular, que creix a molts llocs del planeta, com l'Àsia i Amèrica, tot i reduir-se a Europa. Per últim, centrar-se en els pobres de les perifèries urbanes.

Per això, la fundació anunciada aquest dilluns pretén seguir debatent aquestes qüestions i altres.

stats