RELIGIÓ
Societat 12/12/2010

Ordenen a Solsona el bisbe més jove de l'Estat, que avisa que sorprendrà

Xavier Novell s'ha convertit avui, amb 41 anys, en el bisbe més jove de l'estat espanyol. Ha anunciat que sorprendrà i que vol introduir canvis a l'església per trencar amb l'imatge conservadora que es té d'ell

Acn
2 min
Xavier Nonell saluda als fidels a l'exterior del Palau Episcopal

SolsonaXavier Novell ha estat ordenat bisbe de Solsona i, amb 41 anys, es convertirà en el més jove de l'estat espanyol. Abans de la cerimònia ha parlat als mitjans de comunicació i ha volgut trencar amb la imatge conservadora que es té d'ell i que l'ha fet ser el blanc d'algunes crítiques. Ha assegurat que sorprendrà i que apostarà per introduir canvis a l'Església. També ha explicat que un dels reptes més grans als que ha de fer front és la falta de vocacions a l'església.

Ha explicat que seguirà "amb la línia continuista del que fins ara havia fet Jaume Traserra", l'anterior bisbe de Solsona, i que escoltarà els altres bisbes "perquè tenen més experiència". Ha afegit, però, que vol fer passos nous per l'Església. De fet, Novell ha assegurat que l'Església és un dels llocs on hi ha "més llibertat i més creativitat", i que, per tant, "ara que faltaran capellans". Novell creu que caldrà pensar en "els laics que cada cop més estaran disposats a col·laborar". Per defensar la llibertat, precisament, el nou bisbe ha dit que "no s'ha de tenir cap pretensió de fer que tothom pensi el què els cristians creuen".

Novell ha agafat la figura de Jesús com a referent en una diòcesi de "mida humana" que li permetrà ser proper a la gent. Ha confessat que mai "havia fet res per arribar a ser bisbe" i que no farà res més per aconseguir més càrrecs. El nou bisbe de Solsona ha explicat que no va trobar-se realment amb Déu fins al seminari. També ha tingut un record també pel seu poble natal, Montfalcó d'Agramunt (Urgell), municipi que ha representat a l'escut episcopal.

La polèmica entre Lleida i Barbastre

Xavier Novell, com a nou bisbe de Solsona, s'haurà de pronunciar davant el litigi que enfronta els bisbats de Lleida i Barbastre per la propietat de les obres d'art sacre exposades al Museu de Lleida. El Vaticà reclama als bisbes de Catalunya que donin suport a l'entrega de les obres a l'Aragó com ja ha fet el de Lleida. "Si hi ha lleis que afecten a béns patrimonials i aquestes lleis bloquegen o condicionen la ubicació d'unes obres, cal respectar la Llei", ha dit Novell en referència a la Llei de Patrimoni de la Generalitat. Novell, però, s'ha mostrat partidari de no interferir en el cas.

stats