02/02/2011

Sostenible ja no vol dir res

2 min

Hi ha una paraula que, en poc més de deu anys, ha passat de resultar incomprensible a diluir-se en una insignificança de premi. Ara tot és sostenible, i es pretén que siguin sostenibles coses que no ho són per definició, com ara els cotxes que van amb benzina, encara que en gastin menys que abans, o arbres de Nadal metàl·lics, amb llumets alimentats per tracció humana, com els que planta l'Ajuntament de Barcelona per tal de frenar el canvi climàtic.

Les administracions públiques, tripartides, bipartides o del color que siguin, són les principals culpables d'aquesta degradació semàntica, juntament amb algunes empreses energètiques. El consum de gas natural passa per sostenible, els edificis són sostenibles si disposen d'un parell de plaques solars a la teulada i els cotxes són sostenibles només pel fet de ser elèctrics, com si l'electricitat vingués de l'aire del cel.

Per fer servir en va l'adjectiu sostenible només cal posar-hi un mica de cara dura. Això és el que ha fet l'arquitecte de l'ampliació d'El Bulli de Roses, que ha tingut la pensada de proposar uns edificis de formes orgàniques, que recorden els tomàquets de mar i altres anemones i coralls comuns en aquesta zona de la costa. Aquest geni de l'arquitectura considera que aquestes formes, inspirades en el paisatge submarí, permeten que el seu edifici sigui, segons ha dit, totalment empàtic amb el paisatge, com si la convivència de les anemones amb els pins, les alzines i els conills fos d'allò més natural, i com si un edifici pogués guanyar-se l'adjectiu de natural pel sol fet de disfressar-se d'ésser viu. És menys ecològica una casa convencional que una construcció en forma de patata o de carbassó? La forma més ecològica no seria la de caca de cavall? Aquest arquitecte s'atreveix a dir, sense dir com, que comptarà amb el vent i amb les marees per fer un edifici 100% ecològic. I quants molins i de quants metres d'alçada instal·larà? Construirà una planta per a l'aprofitament de les marees a la mateixa platja?

Suposo que el problema de fons és que El Bulli és en un parc natural, i l'administració competent els ha dit que, de cara als permisos, la cosa seria més fàcil si ho disfressaven de sostenibilitat. "No us amoïneu. Direm que és 100% ecològic", els devia contestar l'arquitecte. I tan panxos.

stats