Societat 14/06/2012

La 'màgia' de Steve Jobs resol onze furts a turistes de Barcelona

Un lladre roba un iPad i acaba enviant sense voler les fotografies que ho demostren als Mossos d'Esquadra

Acn
2 min

BarcelonaLa darrera aportació tecnològica de Steve Jobs ha permès resoldre onze furts a turistes de Barcelona, segons ha pogut saber l'ACN. L'iCloud guarda en un magatzem virtual les imatges preses amb qualsevol dels dispositius de l'usuari, un detall que desconeixia el lladre de l'iPad d'un turista americà i que ha acabat pagant car. Quan la víctima denunciava el furt a la comissaria va comprovar, estupefacte, com el seu mòbil rebia noves fotografies que el delinqüent s'estava fent amb la 'tablet'. Va passar el telèfon al policia, que en va reconèixer la cara: era un habitual. Per si faltaven pistes, les imatges venien amb localització GPS, que va guiar els Mossos fins a casa seva, on hi havia material d'altres cops.

El 2 de juny passat, a les nou del matí, un pilot d'una companyia d'aerolínies americana abandonava el seu hotel a l'avinguda del Paral·lel de Barcelona. Mentre pagava la factura va descobrir que la motxilla, on duia l'iPad, la targeta de connexió a internet, uns auriculars de darrera generació i les ulleres que havia deixat sobre la maleta, havia desaparegut.

El pilot va canviar de plans i va dirigir-se a la comissaria de Sants per denunciar els fets. Va ser llavors quan la darrera revolució tecnològica de Steve Jobs va donar un gir inesperat a la situació. Al seu telèfon van començar a arribar fotografies que s'estaven prenent amb l'iPad en aquells moments. Eren imatges del lladre. La mala sort del delinqüent, però, només acabava de començar: l'agent que atenia el pilot va reconèixer l'home que apareixia a les fotografies: era un habitual i estava fitxat.

Els jutges no acostumen mai a signar odres que permetin als policies entrar en domicilis privats per resoldre delictes de furts, però aquest cas també ha estat especial en aquest punt. Sobraven les proves. Les fotografies també aportaven informació sobre la localització –gràcies al GPS de l'iPad– del lloc on havien estat preses i aquesta ubicació coincidia amb l'adreça del sospitós que constava a la base policial. La càmera de seguretat de l'hotel, per si la tecnologia encara no havia estat prou decisiva, també l'havia enxampat 'in fraganti' furtant la bossa del pilot americà.

A la vista del desplegament d'evidències que presentaven els Mossos, el jutge, especialment després de visionar les fotografies que el lladre s'havia fet amb l'iPad, va signar l'ordre i el delinqüent ja ha estat detingut.

Les fotografies que es va fer també li compliquen una mica més l'existència, ja que van ser preses en una habitació plena d'objectes robats. La seva dèbil defensa es basa en el fet que ell no té res a veure amb aquest habitacle del seu domicili, tancat amb un cadena –de la qual ell duia la clau a sobre en el moment de la detenció–, però les inoportunes imatges indiquen tot el contrari: es veu clarament que se les va fer allà dins.

A l'interior d'aquesta habitació, els policies han recuperat material robat a un mínim d'11 turistes més. Ahmed M., de 24 anys, nacionalitat marroquina i veí del barri de Poble-sec, coneix bé els secrets del 'carterisme' però no els dels dispositius que va crear el guru d'Apple. El pilot americà ha escrit una carta als efectius de l'àrea d'investigació dels Mossos per agrair-los la celeritat en la recuperació del seu iPad.

stats