Societat 13/06/2012

Dos expresidents de FGC aniran a la presó per haver-se assegurat una jubilació daurada amb diners públics

El Suprem confirma la condemna d'Enric Roig i Antoni Herce, que hauran de complir 4 anys i mig de presó per malversació i prevaricació. El tribunal rebaixa d'un any i mig la pena de Roig, condemnat inicialment a 6 anys pel TSJC

Sílvia Barroso
2 min
El cinquè any de crisi i el que més impacta el ciutadà

BarcelonaEnric Roig Soler i Antoni Herce Herce hauran de complir 4 anys i mig de presó per haver muntat un sistema de jubilacions daurades amb fons públics quan eren director executiu i director econòmic i financer, respectivament, de Ferrocarrils de la Generalitat. També estan condemnats a 8 anys i mig d'inhabilitació per a qualsevol càrrec públic, i han de pagar entre tots dos una indemnització de 2.718.035 euros a la companyia ferroviària.

En una sentència feta pública aquest dimecres, el Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la condemna dels dos executius per malversació de fons públics i prevaricació, pels quals ja havien estat condemnats. Tanmateix, arran del recurs de cassació presentat pels acusats, rebaixa d'un any i mig la pena d'Enric Roig, condemnat inicialment a 6 anys de presó –només per malversació– pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Roig i Herce van acabar sent presidents de FGC –Roig va substituir Albert Vilalta el 1993 i Herce va substituir Roig el 1999 i va ser en el càrrec fins al desembre de 2000–, però els delictes pels quals se'ls condemna van ser comesos anteriorment. Sota la presidència d'Albert Vilalta, que també va ser jutjat pel cas però que en va sortir absolt, Roig i Herce van impulsar un sistema d'indemnitzacions per jubilació, mort, malaltia o pèrdua del càrrec que els tribunals han considerat il·legal. El sistema beneficiava altres directius, però se'ls atribueix a ells dos la "trama" per contractar un fons dinerari a Winterthur amb diners de l'empresa pública.

"Ambicionant un enriquiment econòmic personal molt superior al que els proporcionava la seva retribució salarial i conscients de la il·legalitat del que feien, Enric Roig (aleshores director executiu de FGC) i Antoni Herce (que ocupava el càrrec de director econòmic i financer) van idear la trama", assegurava –en l'apartat de fets provats– la sentència del TSJC, de la qual parteix la segona resolució, que és definitiva.

stats