TRIBUNALS
Societat 23/01/2013

El Suprem ordena repetir el judici contra el gendre dels Tous

El judici contra el gendre dels joiers Tous, Lluís Corominas, s'haurà de repetir. Un jurat popular el va absoldre de la mort d'un lladre, però ara el Suprem confirma la decisió del TSJC d'anul·lar el veredicte.

Laura Díaz-roig
2 min
Lluís Corominas, gendre de la família Tous, sortint de l'Audiència de Barcelona durant el judici celebrat l'any 2011.

BARCELONA.Han utilitzat tots els mitjans al seu abast, però, finalment, el judici contra el gendre de la coneguda família Tous, Lluís Corominas, s'haurà de repetir. El juny del 2011 un jurat popular el va absoldre de l'homicidi d'un lladre que suposadament havia entrat a robar a casa dels joiers, però mesos després el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una sentència inusual, va anul·lar el veredicte perquè considerava que la justificació era "insuficient i arbitrària" i va ordenar repetir el judici amb un nou tribunal. Ara el Tribunal Suprem confirma aquesta decisió i rebutja el recurs presentat per Corominas.

El gendre dels Tous tornarà a seure, doncs, al banc dels acusats. En el seu moment, el jurat popular va considerar provat que el 9 de desembre del 2006 Corominas, alertat per un vigilant, va arribar al domicili familiar i, en veure que els dos suposats lladres eren en dins d'un cotxe allunyat de la propietat, es va dirigir cap a ells. Va disparar dos trets i un va impactar contra un dels lladres, que va morir al moment. Tot i així, el jurat va considerar que Corominas va disparar per la por que sentia i pensant que els dos lladres el volien atacar primer. Després del veredicte de no culpabilitat, la jutge va dictar sentència: va absoldre el gendre dels Tous però el va condemnar a pagar 310.000 euros com a indemnització a la família de la víctima. Les acusacions van recórrer la decisió.

Conducta sospitosa

"Els pèrits van afirmar contundentment que un home atemorit no s'hauria dirigit voluntàriament al focus que li generava la por, ni hauria tingut temps de planificar la seva conducta amb la precisió que va demostrar", va assegurar mesos més tard el TSJC, que va considerar que el jurat no va saber justificar la por insuperable del processat, que, a més, era expert en seguretat privada perquè exercia de cap de seguretat de la família de joiers. L'alt tribunal també va criticar la jutge perquè va assegurar que no va saber resoldre les contradiccions del jurat popular que ella mateixa va detectar. Els Tous van recórrer la decisió al Suprem, que ara assegura que la presumpció d'innocència no queda afectada per l'anul·lació del veredicte. Tot i així, el Suprem reconeix que la repetició del judici podrà repercutir negativament en Corominas, "no només en l'agilitat del procés", sinó també perquè veurà "esborrat tot el camí ja recorregut", fins i tot els punts beneficiosos que ja es van donar per provats.

El judici a Corominas, que es va celebrar sota una gran expectació mediàtica, va reobrir el debat sobre els tribunals populars, formats per ciutadans triats a l'atzar i previstos per a delictes contra les persones, com l'homicidi i l'assassinat, amenaces, violacions de domicili i d'altres, com el suborn, el tràfic d'influències i la malversació de cabals públics. En el seu moment, ja diverses veus van apuntar que amb un tribunal tècnic no hauria quedat absolt. Segons dades facilitades pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Vidal, l'any passat, dels 4.000 judicis amb tribunal popular celebrats d'ençà que es va aprovar la llei del jurat (el 1995), només se n'han arribat a repetir vuit.

stats