Societat 13/04/2011

Surt en llibertat el pres més antic d'ETA després de 31 anys a la presó

Condemnat per la seva participació en diversos atemptats perpetrats a la fi de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta, la seva pena es va allargar fins als 30 anys i 9 mesos en aplicació de la 'doctrina Parot' i un intent de fugida el 1993

Redacció
1 min

BarcelonaEl pres més antic d'ETA, José María Sagarduy Mulla "Gatza", ha sortit aquest matí de la presó de Jaén II, després d'haver estat 31 anys a la presó. Gatza és un dels símbols de l'anomenat "front de makos", que agrupa els reclusos etarres per la seva llarga estada a la presó, i ha estat objecte de nombrosos homenatges organitzats per col·lectius de suport als presos d'ETA. Sagarduy, nascut el 4 de maig de 1958 a Zornotza, va entrar a la presó amb 22 anys i n'ha sortit uns dies abans de fer-ne 53.

Va ser condemnat per l'Audiència Nacional a gairebé 70 anys de presó per la seva participació en diversos atemptats perpetrats a la fi de la dècada dels setanta i principis dels vuitanta, entre els quals destaquen els assassinats de Juan Cruz Hurtado Fernández i José María Arrizabalaga Arcocha. Malgrat que va ser jutjat amb el Codi Penal de 1973, que permetia redempcions de pena més favorables per al pres, el seu internament es va allargar fins als 30 anys i 9 mesos en aplicació de la "doctrina Parot", que estableix que aquests beneficis han d'aplicar-se sobre la totalitat dels anys de condemna i no sobre el límit màxim de compliment. La seva estada a la presó es va allargar també després de protagonitzar un intent de fugida de la presó de Granada el 6 de març de 1993, quan tenia 35 anys.

En poc menys d'un mes seran posats en llibertat altres quatre presos etarres. Concretament, l'1 de maig quedarà lliure José María Múgica Pikabea i l'endemà passat serà el torn d'un altre "històric" de la banda: Jon Aguirre Aguiriano, que és a la presó de Basauri afligit de greus problemes de salut als seus 69 anys.

stats