Judicial
Societat 20/01/2011

El Suprem confirma que Generalitat haurà de pagar endarreriments de la Llei de Dependència

El Tribunal Suprem (TS) ha ratificat l'obligació de la Generalitat de pagar els endarreriments corresponents als cinc mesos que van passar entre l'aprovació de l'entrada en vigor de la llei de Dependència i l'inici de l'aplicació

Redacció
2 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha rebutjat un recurs de la Generalitat a una sentència anterior del TSJC que obligava l'administració a pagar a un beneficiari de la Llei de Dependència els endarreriments de gairebé cinc mesos transcorreguts des de la seva entrada en vigor, el gener del 2007, fins que al maig la va desenvolupar. La sentència del TSJC estimava el recurs que va presentar el pare d'un nen discapacitat contra l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials i el Departament d'Acció Social de la Generalitat per denegar-li els endarreriments derivats de la data d'entrada en vigor de la Llei de Dependència.

Així, el TSJC va reconèixer el dret del nen a cobrar 487 euros mensuals per la prestació de cuidador no professional, amb efectes des de 1 de gener de 2007, amb la qual cosa podia cobrar els endarreriments corresponents, 2.435 euros. Per al tribunal, els efectes econòmics derivats de la Llei de Dependència aprovada pel Govern central s'havien de fixar a 1 de gener de 2007, perquè "el calendari que s'hi contempla resulta directament aplicable i exigible" des de l'entrada en vigor de la normativa, sense necessitat del seu ulterior desenvolupament reglamentari.

La sentència concloïa que l'Institut Català d'Assistència va vulnerar la norma en fixar a data 30 de maig de 2007 els efectes econòmics de la prestació objecte de litigi. El TS desestima ara els arguments al·legats pel citat Institut català, com una anterior sentència del Suprem que no va atendre una demanda sobre la possibilitat d'accedir a la jubilació anticipada parcial del personal estatutari i el fet que la Llei de Dependència faci menys de cinc anys que està en vigor i sobre aquesta no existeix jurisprudència.

El recurs va ser presentat per Antonio Moreno, president de l'associació de pares de discapacitats Papes d'Àlex, inicialment davant la Generalitat i després davant un jutjat social de Barcelona, que va desestimar la seva demanda. Per aquest motiu, Moreno va presentar recurs al TSJC, que li va donar la raó en una sentència que ara el TS declara ferma.

En declaracions a Efe, Antonio Moreno ha opinat avui que aquesta sentència obre la porta que tots els grans dependents que van sol·licitar la prestació al maig de 2007 puguin cobrar els endarreriments corresponents, presentant recursos de revisió davant el Departament de Benestar Social i Família, denominació actual de la conselleria. El col·lectiu va al·legar en els seus recursos davant els tribunals que s'estava vulnerant el principi d'igualtat respecte a altres comunitats autònomes: a Navarra, per exemple, es van començar a atorgar programes d'individualització a grans dependents el mes de març de 2009, gairebé dos mesos abans que a Catalunya.

stats