EDUCACIÓ
Societat 20/01/2011

El TSJC obliga a Ensenyament a deixar treballar els docents interins fins als 70 anys

La sentència dóna la raó, per primera vegada, a un mestre interí del sistema educatiu català que no volia jubilar-se als 65 anys

Acn
2 min

BarcelonaUna sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dóna la raó, per primera vegada, a un mestre interí del sistema educatiu català que no volia jubilar-se als 65 anys. Els funcionaris poden, si volen, treballar fins als 70 anys, un dret que el departament d'Ensenyament no reconeix als interins. El TSJC, amb aquesta sentència, ha donat la raó a Rafael Trius, professor de secundària del Baix Llobregat, i crea jurisprudència per vetllar pel dret d'altres docents en règim d'interinatge a Catalunya que vulguin seguir exercint fins als 70 anys. La tenacitat del docent sobta en ple debat sobre la reforma laboral que pretén allargar la vida laboral de les persones fins als 67 anys.

Rafael Trius Pranades va presentar un recurs contra una resolució del secretari general del llavors departament d'Educació i Universitats. La decisió del jutjat contenciós administratiu núm. 4 de Barcelona, que l'any 2006 donava la raó a Trius, va ser recorreguda pel departament. Ara el TSJC ha resolt definitivament aquest contenció a favor d'aquest metre. La resposta arriba, però tard per aquest docent del Baix Llobregat, ja que obliga a "perllongar la permanència en actiu fins al 16 d'agost de 2010".

Trius portava 21 anys encadenant nomenaments anuals en règim d'interinatge dins els sistema educatiu català. Un decret sobre la regulació de la borsa de treball per personal interí estableix que, entre d'altres condicions, per accedir-hi cal no tenir més de 65 anys. Una regulació que, per tant, discrimina els interins en relació amb els funcionaris, que sí poden seguir impartint classes, si ho desitgen, fins als 70 anys.

I així ho han entès els magistrats del TSJC que, a més, han fet constar que Trius feia anys que renovava anualment el contracte amb l'administració sense necessitat entrar "any rere any a la borsa".

La resolució obre les portes a la resta de docents interins que exerceixen a Catalunya, ja que si ho desitgen podran seguir treballant més enllà dels 65 anys. La decisió arriba tard per al professor Trius, que ja no podrà seguir exercint, però just en ple debat de la reforma laboral que pretén allargar el punt final del trajecte laboral fins als 67 anys. Caldrà veure ara quants dels docents catalans interins volen, ara que poden, seguir treballant.

Educació acatarà la sentència

Fonts del departament d'Ensenyament asseguren que en aquesta qüestió el que han fet en tot moment és defensar els interessos tant del centre com de l'ensenyant. La conselleria entén que per accedir a aquesta plaça d'interí cal complir tots els requisits que també es demanen per ser funcionari, i no sobrepassar els 65 anys és un d'aquests. La sentència obre la possibilitat de treballar fins els 70 anys a tots aquells interins que ho desitgin.

El departament ha explicat que acatarà la sentència i pagarà a Trius tots els diners que hauria rebut si hagués treballat aquests cinc anys.

stats