JUDICIAL
Societat 09/02/2011

El TSJC condemna Interior a pagar 60.000 euros per una pilotada dels antiavalots

Els antiavalots van ferir de gravetat una estudiant durant els incidents per la celebració de la victòria del Barça a la final de la Champions del 2006

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat el departament d'Interior a indemnitzar amb 60.000 euros una estudiant per una pilotada de goma dels Mossos d'Esquadra durant els incidents per la celebració de la victòria del Barça a la final de la Champions de 2006. En la sentència, la sala contenciosa administrativa del TSJC estima el recurs presentat per la víctima i obliga Interior a indemnitzar-la pels danys morals i materials derivats de la pilotada, que la van deixar greument ferida i li van impedir presentar els treballs per accedir a una beca de formació a la qual aspirava.

La noia, al costat d'un grup d'amics, caminava la matinada del 17 de maig de 2006 per les Rambles de Barcelona cap a la plaça Catalunya, on unes 125.000 persones estaven concentrades per celebrar la victòria del Barça a la final de la Lliga de Campions de 2006, la qual cosa va derivar en incidents que la policia va intentar repel·lir amb llançament de pilotes de goma. En acostar-se a la plaça Catalunya per prendre l'autobús nocturn, uns mossos d'esquadra van avisar la víctima i els seus amics que no es podia passar i, en girar-se, la noia va ser tocada a la cama per una pilota de goma que la va tirar a terra.

La sentència admet que qui participa en una manifestació violenta o és espectador passiu d'aquesta ha d'assumir els riscos que se'n derivin, però considera que en aquest cas la demandant va intentar eludir els incidents després de l'advertència de la policia. El tribunal creu provat que el cop rebut per la noia procedia d'una pilotada de goma, i descarta que fos a causa d'un objecte llançat pels manifestants, com al·legava Interior, perquè "ho impedia la barrera policial i la distància lògica entre aquells i el grup format per la demandant i els seus acompanyants".

La indemnització concedida pel TSJC pretén rescabalar l'estudiant per la pèrdua de la beca de formació del programa Sèneca que aquesta havia sol·licitat i que va perdre per no haver pogut presentar a temps el treball d'investigació exigit per accedir-hi. La sentència també obliga a compensar l'estudiant per la pèrdua de l'examen per a l'obtenció del permís de conduir, que la jove no va poder realitzar per trobar-se greument ferida a la cama, i pels taxis que va utilitzar per al seu desplaçament a l'hospital. El TSJC creu també provat que, a conseqüència de la pilotada, la noia va patir un trastorn psíquic per estrès posttraumàtic a causa d'un estat d'ansietat, insomni i apatia, pel qual condemna Interior a indemnitzar-la també per això.

stats