Societat 29/07/2011

TVE i Telecinco mouen fitxa a favor de la televisió interactiva

La tecnologia HbbTV permet a l'espectador des de veure tota la televisió a la carta fins a comentar els programes amb els seus contactes. RTVE i Telecinco la volen fer arribar l'any 2012.

àlex Gutiérrez M.
2 min
Javier Aguilera (Telefònica), Paolo Vasile (Mediaset) i Jaime Gaitero (TVE) han signat l'acord marc per importar l'HbbTV.

Barcelona.La interactivitat a la televisió és un mite llargament anunciat però que mai s'ha concretat del tot. L'últim intent passa per connectar els televisors a internet. S'afegeixen així unes noves sigles al glossari televisiu: HbbTV (Hybrid Broadband Television, o televisió híbrida de banda ampla). Diverses companyies europees han unit esforços per intentar que aquest sistema esdevingui l'estàndard a l'hora d'integrar internet als aparells.

Entre les funcionalitats que permet aquest sistema destaca la de poder gestionar fàcilment la televisió a la carta, de manera que l'usuari pot consumir els programes que vol ja emesos sense la necessitat de ser a casa en el moment de l'emissió (o sense haver-se de preocupar per enregistrar-los en cinta -en temps del periclitat VHS- o al disc dur). També permet la publicitat interactiva i la participació i el feedback en directe amb els programes (o entre els mateixos usuaris). Una de les esperances que tenen els canals que hi aposten és reconduir el soroll que genera la seva programació a les xarxes socials i integrar-lo a la seva oferta.

El principal inconvenient és que l'adopció d'aquest sistema és lenta, ja que implica la compra d'un televisor que disposi d'aquesta tecnologia, de manera que fins que no es renovi el parc d'aparells difícilment esdevindrà popular.

De moment, tanmateix, tant Telecinco com RTVE han manifestat la seva voluntat de posar-se al capdavant d'aquesta iniciativa i crearan aplicacions que aprofitin el potencial d'aquesta nova tecnologia. En el cas de Telecinco, Mediaset va signar un acord amb Telefónica perquè els seus programes passin a formar part de l'HbbTV que està desenvolupant (i que integra Imagenio i Terra TV).

De moment, però, durant aquest 2011 només es faran emissions en prova i programes pilot, amb vista a iniciar les emissions regulars el 2012. En el cas de TV3, encara no ha anunciat si pensa afegir-se a aquesta plataforma.

stats