Societat 25/07/2011

TVE estrena una 'sitcom' surrealista sobre la Guerra Civil

Als inicis de la Guerra Civil, els veïns d'un poble volen fer creure als soldats que hi arriben que el marquès de la zona encara és viu. És el plantejament de la comèdia Plaza de España , que avui estrena La 1.

Albert Castellví Roca
2 min
Enrique Villén i Gorka Otxoa són dos militars franquistes a Plaza de España . Javivi (entre tots dos) és Melitón, el secretari del marquès.

Barcelona.Al petit poble de Peñaseca, perdut enmig de la muntanya a Segòvia, la gran notícia del 18 de juliol del 1936 no va tenir res a veure amb un alçament militar, sinó que va ser la mort sense descendència de l'últim marquès de la família que des de feia segles imposava la seva voluntat als veïns. Si més no, així s'ho han imaginat els creadors de Plaza de España , la sèrie que s'estrena aquesta nit, a les 22.15 h, a La 1.

Davant la mort del senyor, els habitants de Peñaseca decideixen ocupar el palau i viure a cos de marquès mentre les provisions ho permetin. Així se'ls troben, durant l'agost, un batalló de soldats nacionals entre els quals hi ha el tinent Rivera (Gorka Otxoa), fill del poble però que no hi havia tornat des dels tres anys. Ell es converteix, gairebé sense voler, en el còmplice dels veïns, que davant la por de ser afusellats intenten fer creure als militars que el marquès segueix viu.

El resultat és un seguit de situacions surrealistes que donen lloc, segons els seus responsables, a una sèrie d'estil berlanguià . De fet, la sèrie té diverses similituds amb La vaquilla , la pel·lícula del 1985 amb què Berlanga va atrevir-se a fer broma per primer cop sobre el conflicte.

Tot i així, aquest continua sent un tema delicat, i per això un altre dels actors principals, Enrique Villén (el coronel Guisado, el superior del tinent) va deixar clar durant la presentació de la sèrie que "no té res a veure amb la política", i va afegir: "Hem intentat fer autocrítica, a veure si el poble espanyol és capaç de riure's de si mateix".

Tot i que el fet d'estrenar-se a l'estiu podria jugar en contra de la sèrie, el subdirector de Ficció de TVE, Javier Pascual, destaca que es vol seguir una estratègia semblant a la que es va utilitzar amb Los misterios de Laura , que va debutar amb èxit fa dos estius i que ara s'ha convertit en una de les revelacions de la temporada regular. De moment, s'han rodat 12 capítols de mitja hora que s'emetran de dos en dos cada dilluns. Però n'hi ha 14 més a punt per a una possible segona temporada.

stats