Societat 01/12/2011

Tailàndia homenatja els condons amb un museu

La instal·lació, que vol ser un centre didàctic, ensenya com es mesura la resistència i l'elasticitat dels preservatius en laboratoris

Efe
2 min
Tailàndia

BangkokEl museu del condó, a Tailàndia, és un centre didàctic amb dos desafiaments: conscienciar les generacions joves i retre un homenatge als condons de làtex per la seva contribució contra la pandèmia de la sida durant els anys 90.

"En general els tailandesos són tímids a l'hora de comprar condons, però el problema principal existeix entre els més joves", explica la doctora Supawan Chongthamawat, responsable d'aquest centre, situat a les oficines del Departament de Ciències Mèdiques tailandès.

Els contagis a Tailàndia

El 70% de les malalties venèries prové de la població d'entre 15 i 35 anys, al país asiàtic. Tot i això, la majoria dels joves tailandesos no veu el VIH com un problema que els afecti, i només entre un 20% i un 30% fan servir sempre el preservatiu, segons dades de l'ONU.

La doctora reconeix que molts tailandesos, sobretot elles, senten vergonya a l'hora de comprar condons. A més, lamenta que la majoria tampoc s'anima a visitar el museu, que es troba una mica apartat, a la província de Nonthanburi. "Hem creat el museu amb la idea de reunir tota la informació que hem generat en les campanyes per promoure l'ús del condó en els últims 20 anys i mostrar com es fan els controls de qualitat", afirma Supawan.

La visita al centre passa per les sales d'exposició i pels laboratoris on es mesura la resistència dels preservatius, en què els inflen d'aire fins que esclaten. En una altra sala d'assaig, un assistent col·loca els preservatius en una màquina que els omple amb 300 mil·lilitres d'aigua i, després, en comprova l'elasticitat.

Els condons, en xifres

"La normativa internacional permet un límit de fins a 10 condons trencats per cada 315 peces sotmeses a les proves", comenta l'especialista. A més, Supawan indica en les visites que la clau perquè els preservatius no es trenquin "no és la longitud, el factor més important és l'amplada, que oscil·la entre els 49 i els 56 mil·límetres, per regla general".

Malgrat que aquestes mesures són estàndard, les autoritats tailandeses també estan fabricant preservatius de 45 mil·límetres per als adolescents d'entre 13 i 15 anys, davant l'augment dels tailandesos d'aquesta edat que mantenen relacions sexuals.

Després de detectar el primer cas de sida, el 1984, Tailàndia va patir una vertiginosa propagació de l'epidèmia, continguda més tard gràcies a les intenses campanyes de prevenció, sobretot en els locals de contactes. Aquesta crisi de contagis es va poder aturar a finals dels anys 90, la dècada en què més es va estendre la malaltia.

stats