Societat 19/08/2011

El Teatre Bolxoi recupera la seva esplendor

Seth Mydans
3 min
El nou Bolxoi va més enllà del ballet clàssic i acull estrenes mundials com aquesta del Ballet Preljocaj, And then, one thousand years of peace .

The New York TimesPlácido Domingo es va enfilar, amb molt de comptes, en una escala metàl·lica tremolosa de l'escenari acabat de renovar del Teatre Bolsxoi. Anava tot de blanc -samarreta, pantalons i sabates- i després de fer un moviment amb el braç va començar a cantar: la seva veu estrenava l'acústica del teatre. Les perforadores i els martells van emmudir quan el tenor va cantar una ària de La dama de piques fa cosa d'un mes: les imatges van ser enregistrades en un telèfon mòbil; quan va acabar, els treballadors van cridar "Bravo!"

Després de sis anys de retards, escàndols, expulsions i dimissions, augments de despeses i malversació de fons, la joia de la corona de les arts russes obrirà les seves portes el 28 d'octubre.

La beautiful people russa va disposar de tantes entrades com va voler, va dir fa uns dies el director general del teatre, Anatoli G. Iksanov. El concert inaugural, però, es podrà veure en pantalles gegants de televisió que s'instal·laran al davant del teatre.

La façana del Bolxoi encara està embolicada per una xarxa verda i les cadires i cortines segueixen protegides pel plàstic, però està planejat que el mes que ve comencin els assajos al gran escenari que acollirà el ballet i l'òpera del Bolxoi després d'anys d'assajos en annexos modestos. "El Bolxoi és casa meva, i seré molt feliç quan hi torni", va dir la gran mezzosoprano Elena Obraztsova en una entrevista telefònica. "Estic molt contenta que el Bolxoi torni a néixer amb l'esplendor que sempre va tenir".

Plácido Domingo, que va passar per Moscou amb motiu d'un concurs operístic, va aparèixer als mitjans dient que l'acústica del teatre era fenomenal.

De color crema i envoltat de columnes, reforçat amb 7.000 nous pilars, el Teatre Bolxoi ha recuperat l'ornamentació que havia lluït durant l'època dels tsars: comptarà amb un auditori amb forma de violí, brodats de seda, panells de gala, decorats de paper maixé i daurats de filigrana il·luminats per l'aranya que penja del sostre.

Un pressupost astronòmic

El procés de restauració ha estat llarg i complex. Els terminis s'han anat ajornant constantment des que el teatre va tancar l'any 2005. Les despeses han crescut fins a límits insospitats, finançades pel govern federal: segons el ministeri de cultura rus, el total ha arribat fins als 760 milions de dòlars. Construït l'any 1825, el teatre va estar a punt de ser destruït l'any 1853 per culpa d'un incendi. Va tornar a obrir les portes tres anys més tard. Durant la Segona Guerra Mundial es va veure afectat pels bombardejos alemanys. Anys després, durant el règim comunista, va servir d'escenari per a convencions polítiques.

No va ser fins que les obres de restauració van començar fa sis anys que es va descobrir que el teatre necessitava una reforma urgent. Mikhaïl Sidorov, portaveu de Summa Capital, l'empresa que s'ha encarregat de les obres, va arribar a fer les següents declaracions: "Ningú no sabia l'estat monstruosament desastrós de l'edifici. Havia superat l'estat crític, els danys havien arribat a nivells catastròfics. Hauria pogut enfonsar-se'n una part, o fins i tot el teatre sencer".

Després de multitud d'escàndols i retards, el Bolxoi tornarà a obrir les portes d'aquí poc més de dos mesos. Obraztsova serà una de les primeres dives que hi actuaran: el 2 de novembre protagonitzarà un nou muntatge de Ruslan i Liudmila , l'òpera que Mikhaïl Glinka va compondre a partir d'un poema èpic d'Aleksandr Puixkin; abans d'acabar l'any, el teatre rus s'omplirà amb els flocs de neu i els ratolins d' El trencanous , el popular ballet de Piotr Ílitx Txaikovski.

stats