Societat 07/05/2013

Un text d'Emili Teixidor i un altre sobre el múixing, a les proves de sisè de primària

L'examen de matemàtiques ha valorat el càlcul en diferents operacions, la geometria i unes primeres bases d'estadística i representació gràfica

Acn
2 min

BarcelonaUn fragment de 'Dídac, Berta i la màquina de lligar boira', d'Emili Teixidor, ha centrat la primera part de la prova de competències bàsiques de llengua catalana que han fet aquest dimarts més de 70.000 estudiants de sisè de Primària. El segon text, una adaptació de la pàgina web de la Pirena, tractava el múixing −l'esport de neu que es fa en trineus tirats per gossos− i els estudiants han hagut de respondre preguntes de contingut i de gramàtica i vocabulari. Precisament el múixing ha inspirat l'activitat d'expressió escrita, en què es demanava als alumnes que parlessin de l'esport que més els agrada.

Què vol dir ''al capdamunt'' o ''quin verb significa 'travessa''' són algunes de les preguntes tipus test que han hagut de respondre els estudiants, després de llegir el fragment d'Emili Teixidor, per demostrar el nivell de comprensió lectora. El text sobre el múixing partia d'informació extreta de la Viquipèdia i de l'Enciclopèdia Catalana.

A més, en l'exercici d'ortografia, que consistia en un dictat, ha sortit un petit fragment de 'L'aventura del llac assassí', de Gemma Lienas. Els nens l'han hagut d'escoltar tres vegades, dues per completar els espais en blanc i una tercera que es recomanava per repassar el que havien escrit.

La segona prova d'aquest primer dia d'avaluació ha estat la de matemàtiques, que plantejava diversos problemes de càlcul que un nen es pot trobar a la vida quotidiana, així com de geometria i d'estadística. Les activitats de càlcul han centrat bona part de l'examen, ja fos amb jocs de mesures, geometria i una petita introducció a l'estadística i a la representació gràfica dels percentatges.

"Era fàcil"

A la sortida de l'examen, els alumnes de 6è de primària de l'escola Joan Bruguera de Girona han explicat que els havia semblat "fàcil", perquè aplega la matèria que han estat estudiant "durant tota la primària". Una de les alumnes, la Irene Lloret, d'11 anys, ha explicat que al llarg del curs han "assajat" la prova amb exàmens d'altres anys. El mateix diu un altre alumne, en Marc Juanes, de 12 anys, que assegura que han "repassat molt els últims dies" i que els mestres els han ajudat a entendre-ho i a detectar els errors més habituals.

Per a la Irene, en Marc i també per a en Nil Aijon i l'Steven Villa, la prova de català ha estat fàcil i esperen treure bona nota. La part més senzilla per a tots ha estat el dictat, i la més complicada, la comprensió lectora. "Hi havia paraules que no entenia i t'has de concentrar més per poder-ho fer bé", ha explicat en Nil.

stats