COPAGAMENT FARMACÈUTIC
Societat 19/06/2012

"Temem que es deixin de comprar alguns fàrmacs per estalviar"

L. Bonilla
3 min
La farmacèutica Susanna Boada preveu que dissabte es formin cues de clients a la farmàcia ja que haurà d'explicar un per un perquè s'encareix el preu.

BARCELONAAla farmàcia Boada, al cor del barri de Sants, a Barcelona, el 70% dels clients són pensionistes, el col·lectiu que més medicament consumeix. I ja fa dies que la Susanna Boada i la resta de treballadors han de resoldre els dubtes que els generen les noves mesures de copagament farmacèutic: tant l'euro per recepta, que entra en vigor dissabte que ve, com el pagament dels fàrmacs en funció del nivell de la renda, que ha de començar l'1 de juliol. "La gent està molt preocupada. Estem fent un esforç brutal per fer entendre en què consistirà l'euro per recepta i per què s'aplica", explica Susanna Boada, la titular de la farmàcia. "I, esclar, això ens resta temps per fer la nostra feina, que és la d'agent de salut", indica.

Els farmacèutics estan molestos perquè se'ls ha obligat a fer un paper que no els toca. Per molt que el conseller de Salut, Boi Ruiz, ho ha negat, els farmacèutics tenen la impressió que a partir de dissabte també es convertiran en recaptadors d'impostos. "I no és gens agradable", afegeix Boada. Els catalans pagaran dues vegades pels fàrmacs, ja que a la taxa de la Generalitat s'hi hauran de sumar les mesures estatals. "Els clients tenen pànic perquè comencen a sumar i veuen que a partir de l'1 de juliol se'ls encarirà la factura farmacèutica i no els podem donar més informació", afegeix.

La gent fa dies que comenta els nous canvis a la farmàcia. I un dels comentaris habituals dels pensionistes, sobretot els que compten amb menys recursos econòmics, és que potser prescindiran d'algun medicament per estalviar. "Fa por pensar que puguin deixar de comprar ibuprofèn o protectors d'estómac pel fet d'haver-los de pagar. Esperem que no passi", indica aquesta farmacèutica. "I fins i tot ens hem trobat que pacients que prenen fàrmacs pel colesterol i per la hipertensió fan la mateixa reflexió", afegeix.

El sistema informàtic, la clau

També hi ha pacients crònics que han aprofitat per comprar medicaments per estalviar-se l'euro per recepta. "Amb la recepta electrònica això és més difícil però aquests últims dies han aparegut moltes receptes en paper", explica Boada.

A quatre dies de l'entrada en vigor de la nova taxa, la farmàcia Boada encara no té l'actualització del sistema informàtic que li permetrà facturar l'euro per recepta, però s'ha pogut familiaritzar amb el programa gràcies a simuladors. El sistema funcionarà com fins ara i el farmacèutic sabrà, gràcies a la informació que contindrà la targeta sanitària, si al client li correspon pagar la taxa. Susanna Boada ahir feia proves amb el simulador. A la pantalla hi apareixien dues xifres: l'import del fàrmac -7,37 euros, per exemple- i el preu final -8,37 euros- amb el nou tiquet moderador. El sistema també inclou un comptador que indicarà al farmacèutic si el client ja ha arribat al topall de 61 euros anuals. "En sis mesos, els malalts crònics ja hi hauran arribat".

Als entrebancs amb el sistema informàtic, els farmacèutics també han hagut d'assumir dues facturacions: una fins al 22 de juny amb el sistema habitual i una altra a partir del 23 de juny. Però això no és el que més els preocupa: "El dia 23 ho posarem en marxa sense problemes. Hem rebut informació, formació i estem avesats als canvis. Estem preparats. El que no sé és com ens ho farem l'1 de juliol", admet Boada, en referència al nou copagament farmacèutic del govern espanyol. A la farmàcia de Sants estan preparats per atendre les cues de gent que preveuen que es formaran a partir de dissabte, quan hauran d'explicar un per un que el preu dels fàrmacs s'encareix un euro. Els ciutadans que ho desitgin rebran un justificant conforme han pagat la nova taxa.

Una de les qüestions que més preocupa els farmacèutics és què fer si un client es nega a pagar l'euro corresponent. "És una situació molesta amb la qual espero no trobar-me perquè nosaltres només som uns mitjancers", conclou Boada.

stats