Societat 14/07/2011

Temps de hobbies

Sònia Sánchez
4 min
Massatge taoista Alguns alumnes d'aquest taller d'estiu volen saber què és el massatge taoista per decidir si fan un curs durant l'any.

"Per curiositat". "Per interès personal". "Per distreure'm". Aquells i sobretot aquelles (la majoria femenina és aclaparadora) que decideixen dedicar l'estiu als seus hobbies amb un curs intensiu de juliol acostumen a explicar-se amb un d'aquests tres sintagmes. Els secrets de l'origami, la creació de joies a la cera perduda i la personalització de galetes i cupcakes (magdalenes de tota la vida amb guarniment estil ianqui) són algunes de les opcions més demanades aquest estiu, més enllà del fort pes que -tot i la calor- encara tenen disciplines del cos com ara ioga, Pilates i la dansa de Bollywood, cada cop més de moda a casa nostra.

La jornada intensiva de juliol en moltes empreses fa més fàcil donar sortida a aquestes aficions, com en el cas de la Carme. "Sempre m'ha cridat l'atenció el teatre i ara que tinc temps m'he apuntat al taller d'interpretació davant de la càmera", explica. Florencia Buso també té jornada intensiva, però a l'inrevés. És cambrera i treballa tots els vespres i nits d'estiu. Aquest any ha decidit per primer cop ocupar els matins aprenent a fer massatge taoista. "Tenia curiositat per veure en què consistia i de moment m'agrada", deia quan sortia de la primera classe.

Tanmateix, els intensius de juliol són sobretot una sortida per a estudiants i mestres, que tenen més dies de vacances i més temps per omplir. "A l'estiu augmenta el grup d'entre 24 i 35 anys, mentre que als cursos que es fan durant l'any vénen sobretot dones de 50 a 60 anys", apunta la coordinadora de cursos de la Casa Elizalde, Ruth Estevez. La directora d'aquest centre de l'Ajuntament de Barcelona, Míriam Alcaraz, explica que per als tallers estiuencs trien temàtiques "més lleugeres i divertides" que les que es tracten durant el curs. "Hi ha moltes coses d'expressió, creativitat i creixement personal perquè és un moment per estar bé", diu.

Però la crisi econòmica també "s'ha notat als centres cívics de Barcelona", admet Alcaraz, tot i que en el cas concret de la Casa Elizalde, un centre que "sempre ha tingut molta demanda, els tallers d'estiu se segueixen omplint; el que passa és que ja no hi ha tanta llista d'espera com abans". Aquests tipus de cursos intensius tenen un preu mitjà de 52,65 euros per 12 hores de taller.

Sabons naturals

Alguns, però, també ofereixen receptes per fer front a la crisi. "Amb només dos euros i quinze minuts pots fabricar mig quilo de crema facial feta a base d'oli d'oliva, oli de rosa mosqueta i aigua", explica Conchi Colmenarejo, que imparteix un curs de sabons i cosmètica natural. Aquesta bioquímica fa anys que ensenya els beneficis dels productes naturals, primer com a sortida laboral per a dones de l'entorn rural de Cuenca, "que van poder recuperar l'ofici de les seves àvies fabricant sabons naturals", i ara a l'entorn urbà, on els seus cursos ja "no s'encaminen a l'autoocupació, sinó a l'autoabastiment, i a combatre al·lèrgies i problemes de pell que cada cop són més presents". I també a crear un nou hobby : el curs de fabricació de sabons naturals va ser el primer que es va omplir en l'oferta d'estiu a la Casa Elizalde.

Arreu de Catalunya, però, l'oferta de cursos és desigual. Als centres cívics de Girona no hi ha intensius de juliol, però els que practiquen els seus hobbies en tallers durant el curs surten al carrer a exposar-hi els resultats. A Lleida i Tarragona, les activitats d'estiu van enfocades eminentment als joves, tot i que la gent de la tercera edat, a Tarragona, per exemple, també fa intensius de teatre, gimnàstica o informàtica.

I és que la gent gran, públic principal d'aquests tallers durant el curs, tampoc no desaprofita l'estiu. Ester Terricabres, de 63 anys, fa un intensiu de juliol de tècniques de respiració i relaxació. Des de fa un temps és assídua als cursos del seu barri -el Poble Nou barceloní-, sobretot de cinema i bricolatge. "Per circumstàncies personals ja no tinc marit, i això em distreu, m'entén?"

Temps de lleure o d'estrès?

"La necessitat del lleure no es basa només a descansar de la feina, és a dir, temps de repòs, sinó en la necessitat de fer activitats que ens produeixen satisfacció segons els nostres trets personals, ambient social o tipus de feina", diu el director del departament de psicologia bàsica, evolutiva i de l'educació de la UAB, Santiago Estaún. Amb dos terços dels treballadors catalans al sector serveis -tot i que això inclou els serveis a la indústria-, els períodes de vacances són cada cop més flexibles i els treballadors organitzen el seu descans de manera molt diversa. I sovint l'organitzen per no descansar en absolut. "La nostra societat dóna un valor molt gran al temps i això comporta voler fer tot el que no podem fer per causa del treball remunerat i aprofitar al màxim el temps lliure, de vegades fins a situacions d'estrès", assenyala Estaún. Els professionals liberals gestionen el seu temps de manera molt diferent als assalariats i necessiten menys repòs, diu l'expert. Per això els intensius d'estiu tenen tant d'èxit en els temps que corren.

'Scrapbooking'

En aquests temps, també, de tecnologia digital, un hobby que comença a obrir-se pas amb força és l' scrapbooking , que consisteix a fabricar manualment els àlbums de fotos i records. Com fer un collage de les teves memòries. "D'un dia de platja pots fer la seqüència de fotos i enganxar-hi petxines o sorra que hi vas agafar", explica la professora del curs, Chris Buissa. Una de les alumnes, Beatriz Díaz, muntadora de vídeo gallega que té temps lliure abans no comenci el seu proper projecte, troba molt interessant poder "fer les pròpies invitacions i punts de llibre originals". Però la mestra, Chris, emplaça a utilitzar l' scrapbooking també "com a teràpia". Diu que a ella li funciona: "T'obliga a concentrar-te en els teus records i a construir-hi alguna cosa creativa i molt personal".

stats