DEUTE ECOLÒGIC
Societat 28/09/2011

La Terra esgota els recursos

Thaïs Gutiérrez
2 min
La Terra esgota els recursos

El planeta Terra va entrar ahir en "deute ecològic". Això vol dir que ha consumit més recursos naturals dels que podria haver consumit en tot l'any, segons l'organització mediambiental Global Footprint Network i el think tank britànic New Economics Foundation (NEF).

Totes dues organitzacions coincideixen a destacar que la situació actual és greu perquè els recursos de la Terra són limitats i que, per tant, cal replantejar les actuals pautes de consum. La NEF destacava ahir en un comunicat que la Terra, "com qualsevol empresa, té un pressupost: pot produir una quantitat de recursos i absorbir un volum de contaminants determinat cada any". El problema, apunten, és que la humanitat consumeix "més recursos dels que la natura pot produir i genera més contaminants dels que pot absorbir, fet que posa en risc el sistema natural, que és la base del nostre sistema econòmic i social". Per això alerten que d'ara i fins a finals d'any l'única manera de satisfer la demanda ecològica dels humans serà explotant els nostres recursos per sobre del que podem produir, acumulant gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.

Segons Aniol Esteban, cap del departament d'Economia Mediambiental d'aquest think tank , el problema és senzill: "Els recursos s'acaben" i per explicar-ho posa un exemple molt entenedor. "La població mundial consumeix cada vegada més peix, però els estocs de pesca produeixen cada cop menys peixos perquè estan sobreexplotats. Si es gestionessin bé i se'ls deixés temps per regenerar-se, hi hauria peix per a tothom i a un preu assequible. Però no es fa. I això es pot extrapolar a tots els boscos o les explotacions agràries".

Canvi climàtic

Un altre dels perills més imminent i més evident d'aquesta situació és el canvi climàtic, que té un impacte directe en la productivitat de moltes regions del planeta. "Algunes zones pateixen sequeres molt fortes, cosa que comporta menys productivitat agrícola i, per tant, menys llocs de treball. En altres llocs, en canvi, pateixen fenòmens meteorològics inesperats que també castiguen la Terra", destaca aquest expert. Esteban explica que des de principis dels anys 80 "estem vivint per sobre de les nostres possibilitats". Xavier Mayor, doctor en biologia, especialitzat en ecologia aplicada, coincideix amb aquesta valoració i destaca que l'increment de població té molt a veure amb l'augment de recursos naturals. "La naturalesa té un límit", diu, "i el consum humà l'ha excedit i ara tenim un problema". A més, ni tan sols la crisi econòmica ha frenat aquesta enorme demanda de recursos naturals, que ha seguit creixent, tot i que de manera més lenta, en el període 2000-2008.

Possibles solucions

Mayor deixa ben clara la seva valoració: "Estem vivint la degradació del nostre medi, restem qualitat al territori i restem qualitat a la nostra vida", conclou. Per això, apunta que "hem de canviar el xip de la nostra manera d'entendre el món. Ignorem les bases de funcionament del planeta i això és perniciós i perjudicial perquè no ens fa viure la realitat". Per això, proposa, el primer pas és intentar adequar més bé les pautes de consum. Esteban creu que el nostre model de desenvolupament econòmic "ens obliga a consumir". "Si ho deixem de fer tot s'atura", lamenta. Per això creu que "hem de consumir de manera diferent, sense tants recursos naturals. Hauríem de crear un nou model econòmic, que generi benestar i serveis per als ciutadans però sense posar en risc el planeta".

stats