Societat 19/08/2011

Test d'alcoholèmia per anar als correbous

Salva Almenar
3 min
"El toro assassí" L'historial del toro Ratón, tres morts de moment,  és un motiu d'atracció per a molta gent.

La mort d'un jove dissabte passat en els festejos de bous al carrer a la localitat valenciana de Xàtiva ha tornat a reobrir el debat sobre aquesta festa. A més, aquesta mort, que s'afegeix a les altres que es produeixen en aquest tipus d'espectacles (més de 30 en els últims deu anys), no ha passat inadvertida perquè el causant va ser el famós toro Ratón, conegut pel seu sinistre historial. Amb aquesta última víctima, l'animal de la ramaderia de Gregorio de Jesús ha acabat amb la vida de tres persones. Malgrat la fatalitat, Ratón ha anat guanyant-se fama mediàtica.

La perillositat de l'animal s'ha convertit en un autèntic reclam per a les penyes taurines. Des d'arreu del País Valencià arriben peticions per tenir Ratón a les seves festes i el seu ramader ha trobat en ell la seva particular gallina dels ous d'or. Portar aquest toro a cada festeig reporta al seu amo 10.000 euros, un caixet que ha anat pujant a mesura que la llegenda de Ratón ha anat creixent. Però no només és un negoci per al ramader, ja que programar en cartell el toro valencià assegura als organitzadors obtenir importants ingressos, ja que s'asseguren omplir completament el recinte amb una legió d'incondicionals dels bous al carrer que, en ocasions, paguen fins al triple del que costaria una entrada per a aquest mateix festeig si no estigués "el toro sanguinari" anunciat.

A més del debat suscitat sobre la conveniència o no que l'animal segueixi participant en aquest tipus de festejos, paral·lelament s'ha obert una discussió sobre les mesures de seguretat que envolten aquests espectacles i la seva reglamentació. Ahir mateix, el conseller de Governació, Serafín Castellano, va presidir la Comissió de Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana per revisar la legislació pertinent i "endurir" les mesures de seguretat si "objectivament fos necessari".

La presència d'alcohol en molts dels més de 1.500 ferits en aquests festejos entre el 2008 i el 2010 -segons dades de la Generalitat valenciana- ha portat a la Comissió a pensar en la possibilitat de dur a terme les modificacions legals pertinents perquè les forces de seguretat puguin retenir aquelles persones que intentin participar-hi sota els efectes de l'alcohol o de les drogues. Per comprovar-ho, els agents podrien realitzar-los tests d'alcoholèmia i de drogues. El canvi pemetria als agents obligar les persones que no estiguessin en condicions a abandonar el recinte, a diferència del que succeeix ara, que no poden retenir-les.

Qui també ha decidit fer un gir a la seva política d'actuació són algunes empreses asseguradores. Des de fa uns anys, les pòlisses tenien una clàusula que eximia de responsabilitat l'asseguradora quan es demostrés que la persona accidentada estava sota els efectes de l'alcohol o les drogues -com contemplen altres assegurances, com les de cotxe-. No obstant això, des de l'empresa Gerardo Roa Seguros mantenen que: "Sempre s'han cobert les despeses, hi hagués presència d'alcohol o de drogues en la víctima o no". Però aquesta tendència comença a canviar i ja hi ha hagut diversos casos en els quals les asseguradores han refusat fer-se càrrec de les despeses hospitalàries després que els metges certifiquessin el minvament de les capacitats físiques de la víctima, tal com expliquen des de l'empresa Gesbous.

Tanmateix, malgrat la recent defunció del jove a Xàtiva, dos pobles més tindran el toro Ratón a les seves festes. Concretament, els alcaldes de Sueca i Canals han confirmat que els seus cartells taurins comptaran amb el nom del famós animal. La reaparició de Ratón serà el 10 de setembre a Sueca, on, com ha explicat el seu alcalde, Salvador Campillo, només es permetrà la participació en el festeig "a qui estigui en perfectes condicions". A Canals s'ha preferit que ningú pugui sortir a córrer davant del toro i simplement es mostrarà "com un reconeixement a la seva llarga trajectòria".

stats