IMMIGRACIÓ
Societat 31/03/2011

'The Guardian' presenta Olot com a ciutat integradora i la contraposa a Vic

Un reporter del diari britànic passeja per la capital de la Garrotxa i hi troba immigrants raonablement satisfets. El text explica que a la "veïna" Osona s'han pres mesures per "fer desagradable la vida als immigrants nord-africans"

Redacció
2 min
Presentació del reportatge de 'The Guardian' que presenta Olot com a model de ciutat integradora

Barcelona"Olot és el tipus de ciutat on podeu trobar el que els fullets turístics anomenen l'Espanya real". Amb aquesta frase comença el reporter Julian Glover el seu reportatge amable sobre la capital de la Garrotxa per al diari britànic 'The Guardian'. El text, titulat La sorprenent diversitat d'Olot és una mostra de la tolerància d'Espanya amb els immigrants, contraposa Olot amb "la veïna Vic", on segons Glover "s'ha prohibit instal·lar antenes parabòliques i estendre la bugada als balcons" amb la intenció de "fer la vida desagradable als immigrants nord-africans amuntegats en edificis de pisos".

En canvi, a Olot, el reporter hi passeja un vespre i hi troba immigrants raonablement satisfets i fins i tot feliços. "'Olot és com Fes', exclama un alegre grup d'adolescents quan els pregunto si els agrada viure-hi. Dos dels joves, Warda i Natasha, s'hi van traslladar amb els seus pares des del Marroc. El tercer, Jesús, és català. No sembla que hi hagi gens de tensió i encara menys cap rastre de la segregació evident en ciutats franceses com Perpinyà, que no és gaire lluny", escriu el periodista britànic.

També parla amb un gambià, Basago, que, aquest sí, es queixa que té dificultats per trobar pis i feina. Però ràpidament Fàtima, una africana que és a Olot des de fa vint anys, el corregeix i explica que ella, "amb cinc fills escolaritzats en català, assegura que se sent feliç a la ciutat i que en les darreres eleccions va votar per un partit nacionalista", narra Glover.

Al reporter li crida l'atenció que la majoria d'immigrants que entrevista li expliquin que parlen català o que l'estan aprenent. Per això llança un advertiment: "La barrera lingüística és la manera com Espanya manté els seus immigrants a part". I afegeix: "Un membre del partit independentista ERC [no l'identifica] em diu que 'òbviament es pot ser català i negre però que per integrar-se el millor camí és aprendre la llengua". Conclusió: "Parlar espanyol, que és el que fan la majoria d'immigrants, no és prou bo per a tothom".

El passeig "pels estrets carrers medievals" d'aquesta "població catalana" deixa Glover la sensació que hi ha "alguns motius per a l'esperança". "Seria absurd pretendre que els immigrants a Espanya no s'enfronten a grans reptes. Hi ha molta discriminació i atur, però fins ara, tot i la crisi econòmica, pocs indicis d'un ressorgiment de la dreta racista. A Olot, l'alcalde [tampoc l'identifica] ha animat a la integració i sembla que ha funcionat", resumeix el reporter.

stats