tecnologia
Societat 28/04/2011

TomTom ven les dades dels seus usuaris a la policia holandesa

El cos policial holandès utilitza les dades per col·locar els controls de velocitat. La companyia que fabrica el popular GPS s'ha disculpat amb els seus usuaris per l'ús que es fa de les seves dades, tot i admetre que el desconeixia

Redacció
2 min
Navegador GPS TomTom

BarcelonaEl diari holandès Algemeen Dagblad va fer públic ahir que la policia d'Holanda utilitza les dades dels usuaris dels sistemes de navegació TomTom per determinar on col·loca els controls de velocitat.

L'empresa que desenvolupa el GPS ha admès la venta de les dades però ha assegurat que desconeixia l'ús que s'en feia per part de la policia. “És una sorpresa desagradable, no ho sabíem”, va afirmar un dels portaveus de TomTom ahir, després de saber la notícia. Un altre portaveu de la companyia va explicar a la ràdio pública NOS que "la informació és absolutament anònima i va justificar que l'ús que en fa la policia és per a la “seguretat viària”.

La informació que queda emmagatzemada en els navegadors, referent a les rutes i a les velocitats mitjanes, s'introdueix en una base de dades anònima quan l'usuari connecta el sistema amb internet, per exemple per descarregar actualitzacions dels mapes i les carreteres.

En el contracte dels sistemes de navegació no s'explicita un possible accés de dades per part de la policia, encara que els usuaris sí que donen o deneguen el seu permís per compartir informació amb tercers, per exemple amb els serveis de trànsit que informen sobre els embussos a les carreteres.

Segons explica Algemeen Dagblad, la proliferació de dispositius que ofereixen un servei de navegació GPS, com alguns smartphones, hauria reduït les ventes dels navegadors TomTom, fet que hauria conduït a l'empresa a vendre les dades per compensar la disminució de beneficis.

El president executiu de TomTom, Harold Goddijn, va enviar ahir un correu electrònic als usuaris demanant-los disculpes. Goddijn va dir que “mai s'havia previst aquest tipus d'ús" i que comprenia que molts dels seus usuaris no n'estiguessin contents. El responsable va afegir que els futurs acords de concessió de llicència evitarien "aquest tipus d'ús”.

Amb aquesta revelació, TomTom es converteix en l'última empresa que entra en la polèmica sobre la privacitat de les dades de localització dels seus usuaris.

stats