Societat 17/11/2011

Torna la Setmana de la Ciència

Mònica L. Ferrado
2 min
Torna la Setmana de la Ciència

Demà s'inaugura oficialment la Setmana de la Ciència a Catalunya. Si bé és cert que les vocacions científiques continuen sent una assignatura pendent (al batxillerat els estudiants que trien biologia són un 25%, aproximadament), també és veritat que ens trobem en un moment en què els divulgadors científics catalans, malgrat que també pateixen la crisi i les retallades, demostren que tenen una gran imaginació i cada cop hi ha més científics que s'impliquen en projectes de comunicació.

Vocacions

Fomentar vocacions és l'objectiu de la Setmana de la Ciència Catalana, que ofereix més de 200 actes darrere els quals hi ha més de 100 entitats entre escoles, centres universitaris i de recerca i altres organitzacions. Són molts els científics i divulgadors que aquests dies explicaran de manera imaginativa i propera el que fan. Hi ha conferències, taules rodones, cursos, tallers, exposicions i jornades de portes obertes en molts centres amb tecnologia puntera. "Nosaltres només volem fer de pal de paller", explica Pere Pardo, director de la Fundació Institució Catalana de Suport a la Recerca, que impulsa aquesta gran festa de la ciència. "Despertar vocacions és primordial per a l'economia", afegeix. Però no són activitats només per als nens. També n'hi ha per a la tercerca edat, per als adolescents o per disfrutar en família.

És el primer cop que la Setmana compta amb patrocinadors privats: la Fundació BBVA, Esteve i Gas Natural. Sense excloure cap temàtica científica, aquest any hi ha dos eixos: l'Any Internacional de la Química i l'Any Internacional dels Boscos.

Premio Nacional de Química 2011

El catedràtic Claudi Mans ha estat guardonat amb el Premio Nacional de química que atorga l'Associació Nacional de Químics d'Espanya. Mans és autor d'obres que han contribuït a la divulgació d'aquesta matèria, com els llibres La truita cremada i La vaca esfèrica.

stats