Societat 25/07/2011

Tornen els gamma extra a Mataró

La plaça de Santa Anna de Mataró va viure una gran jornada en què els Castellers de Vilafranca i els Capgrossos de Mataró van assolir els primers castells de gamma extra d'ambdues formacions.

Efren Garcia
2 min
BELLESA PLÀSTICA Els Castellers de Vilafranca en el moment de coronar el 2 de 9 emmanillat.

MATARÓ.Feia quatre anys que la diada de la festa major de Mataró no podia celebrar la consecució d'un castell de gamma extra. Ahir, les santes de la ciutat -la figura representativa de la festa major mataronina- van estar de joia, ja que els Castellers de Vilafranca i els Capgrossos de Mataró van complir les expectatives i les van premiar amb dues espectaculars torres de 9 amb folre i manilles. La festa no va ser total, ja que el castell dels locals només es va poder carregar.

Els Castellers de Vilafranca van signar a Mataró un inici de temporada extraordinari en què ja han descarregat gairebé tants castells de la gamma de nou, o superiors, com actuacions han fet. Els verds van iniciar la seva exhibició descarregant un impecable 3 de 9 folrat i van fer un pas endavant alçant el seu primer castell de gamma extra de l'any. El 2 de 9 emmanillat de seguida va mostrar molt bones sensacions. Amb un folre compacte i unes manilles fermes, el tronc va saber aturar cada un dels moviments que es van generar. Després de l'aleta, el castell va ballar al tempo que van marcar els vilafranquins. En canvi, el 4 de 9 que van descarregar a la tercera ronda no va presentar-se còmode, el van haver de treballar ja abans de col·locar-hi l'enxaneta i van fer un esforç extra per tancar la ronda de castells sense ensurts. A falta de projectes superiors, els Castellers de Vilafranca van culminar la diada descarregant el pilar de 7 amb folre.

Fem-la a casa!

Els Capgrossos de Mataró ja no hauran de somniar més a arribar al capdamunt del món casteller, perquè ja hi són. Van aconseguir-hi un lloc a la diada de Tots Sants de la temporada passada quan van descarregar el seu primer castell de gamma extra i el van revalidar aquest cap de setmana aconseguint repetir-lo -tot i que només el poguessin carregar- a casa, davant del seu públic. Els mataronins van alçar d'entrada el 4 de 9. Van mostrar un tronc concentrat que sabia que havia de fer bé els deures si volia que la torre fos una realitat. A la segona ronda van atacar el gamma extra. Van imprimir velocitat en el muntatge del folre i les manilles i van fer sonar les gralles de seguida. La base del castell no va semblar consolidada en cap moment i el tronc es va girar perillosament a la primera de canvi. La prudència manava desmuntar i aportava una tensió afegida als amfitrions. En un segon intent, els Capgrossos van lligar amb fortalesa el folre sobre el qual les manilles havien de treballar. Van tirar amunt i van guanyar estabilitat mentre hi col·locaven pes. I el van coronar com només les colles grans saben fer. El descens es presentava complicat però començava amb una petita treva. El moviment es va aturar, però la fragilitat que havia guanyat el tronc va fer que els mataronins no poguessin defensar les primeres sotragades i cedissin a la força de la gravetat. El plàcid 3 de 9 amb folre amb què havien de tancar la seva actuació va mostrar-se enverinat. Van iniciar el castell incòmodes i van haver de treballar en excés en el primer tram. Abans que l'enxaneta pogués cavalcar l'acotxadora el castell es va trencar per la part alta.

Els Castellers de Lleida van completar el cartell amb el quart 4 de 8 de la temporada, el 2 de 7 i el primer 3 de 8 que aconsegueixen aquest any.

stats