Societat 01/11/2011

Per Tots Sants, panellets, castanyes i moniatos

G.p./ara
1 min
Els pastissers preveuen vendre menys panellets.

Barcelona.A Catalunya, la tradició mana celebrar la castanyada amb panellets, castanyes i moniatos. El pare Bernabé Dalmau, monjo del monestir de Montserrat, explica que no hi ha una relació directa entre els productes tradicionals que consumim en aquestes dates i la festa religiosa. Es tracta, senzillament, de "menges de temporada", com ho poden ser el Tortell de Reis, els torrons per Nadal i les coques per Sant Joan.

El camp té els seus cicles, com el tenen les estacions de l'any. Les ametlles amb què es fa el massapà dels panellets es cullen al setembre, mentre que la campanya dels pinyons s'inicia al novembre. De la mateixa manera, també les castanyes i els moniatos són fruits de la tardor. Així doncs, la castanyada vindria a ser una celebració profana de l'abundància que la natura ens regala durant aquesta estació.

Descens en les vendes

Els pastissers catalans preveuen que el consum de panellets artesans per celebrar la castanyada patirà un lleuger descens respecte l'any passat, seguint la tendència del que ha passat els últims anys. Tot i això confien que les vendes rondin els 900.000 quilos a tot Catalunya. Una altra vegada, els més demandats tornen a ser els de pinyons, ametlla i coco. Així ho ha explicat el president del Gremi de Pastissers de Catalunya, Joan Turull, que també constata que la castanyada cada cop rep més la influència de Halloween i que molts establiments opten per elaborar panellets terrorífics amb forma de carbassa, bruixa o vampir.

stats