SANITAT
Societat 06/06/2012

"Tots vosaltres sou uns herois"

Els avis de Bellvitge que durant 7 mesos han ocupat un CAP per evitar-ne el tancament han abandonat la protesta. En una assemblea van mostrar ahir el seu rebuig a les polítiques sanitàries del Govern.

Josep Ferrer
2 min
Els avis han donat exemple als més joves, que fa mesos van abandonar la protesta.

HOSPITALET DE LLOBREGAT.Han estat set mesos de lluita, 222 dies consecutius tancats a l'ambulatori Marina del barri de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat. Una de les protestes més duradores contra les retallades en sanitat i amb un únic objectiu: evitar el tancament del centre i aconseguir que aquest equipament sanitari seguís funcionant com havia fet sempre.

Els avis, que han estat exemple de tenacitat, optimisme, valentia i perseverança, van decidir ahir a la tarda, en una multitudinària i participativa assemblea, que ja n'hi havia prou. Lluitadors de mena, abandonaven l'ambulatori amb el cap cot. Han aconseguit que el CAP continuï funcionant com a centre sanitari i no es transformi en oficines com pretenia la Generalitat, però no han pogut fer canviar els plans del departament de Salut. Els metges de capçalera els hauran d'anar a trobar al CAP del carrer de l'Ermita -aquí seran atesos els 28.000 veïns del barri- i al de Marina hi haurà un centre de rehabilitació i alguns serveis molt concrets d'especialistes. La majoria, però, acostumats a lluitar fins a les últimes conseqüències, ho consideren insuficient.

Per aquest motiu, l'assemblea va expressar el seu rebuig, gairebé unànime, a la proposta de Salut. "Quan va acabar la reunió amb els representats del departament de Salut ni els vam donar la mà perquè no hi estàvem d'acord", va dir ahir Francisco Polonio.

Exemple per als més joves

Els avis més actius ja havien pres la decisió d'abandonar les armes. Minuts abans de començar l'assemblea l'ambient era de tristor i comiat. Calia, però, la ratificació sobirana dels veïns.

Les intervencions van prendre un caire bèl·lic. "Hem guanyat algunes coses però en aquesta batalla els poderosos [l'administració] ens han envoltat i ens han guanyat"; "En totes les guerres no s'aconsegueix tot el que es vol, sempre es perden coses"; "Hem donat exemple de lluita de classe obrera", i "Hem demostrat al poble de Catalunya com s'ha de fer perquè no trepitgin tot un barri" van ser algunes de les proclames llançades. També hi va haver certs retrets cap als joves que no els han donat gaire suport.

De fet, els membres del moviment 15-M, que inicialment van participar en la tancada, la van abandonar fa uns mesos en desacord amb alguns líders veïnals. "La joventut està mig adormida i hipotecada", va deixar anar Tomàs Díaz, un dels portaveus dels avis.

Més mobilitzacions

Tot i el desencís i la desil·lusió, els veïns se'n van anar a casa amb el ressò de les paraules de Roque Fernández, el president de l'Associació de Veïns de Bellvitge. "Tots vosaltres sou uns herois", els va dir. Uns herois que, emprant com a arma la paraula, s'han manifestat pels carrers, han intervingut en els plens de l'Ajuntament de l'Hospitalet, han escrit cartes, han fet propostes, assemblees i cassolades... I sempre amb l'esperança que se'n sortirien.

Ara el relleu l'agafa l'entitat veïnal. Fernández es va comprometre a fer un seguiment de les promeses fetes per la Generalitat i va advertir que, si no les compleix, es tornaran a mobilitzar.

stats