ESTALVIAR RECURSOS
Societat 08/01/2012

Tractaments de balneari més ecològics

Alice Pfeiffer
3 min
Tractaments de balneari més ecològics

THE NEW YORK TIMESSegons la llegenda, Cleopatra va ordenar al seu amant Marc Antoni que conquistés la regió del mar Mort per disposar tota la vida d'un bon aprovisionament de fang, que, segons creien en l'antiguitat, tenia propietats rejovenidores i curatives. Segurament, Cleopatra no coneixia l'explicació científica correcta d'aquests beneficis. Independentment de les qualitats del fang, al mar Mort, situat al punt més baix de la Terra, a 400 metres per sota del nivell del mar, l'aire té una quantitat d'ozó superior i això protegeix de l'envelliment de la pell pels raigs ultraviolats.

Avui dia, al mar Mort i a la seva costa occidental, les fonts termals d'Ein Gedi, així com el mar de Galilea, s'han convertit en el centre d'una pròspera indústria turística entorn dels balnearis. Molts, però, estan començant a inquietar-se per les repercussions que poden tenir les seves activitats en un entorn ja vulnerable i estan reforçant les mesures per alleujar l'impacte ambiental, centrant-se sobretot en l'estalvi d'aigua, el reciclatge d'olis i llots de tractament i l'oferta d'una àmplia gamma de tractaments a l'interior de les seves instal·lacions.

Mesures per estalviar

"L'aigua és i ha estat sempre un problema a Israel perquè és un país situat al mig del desert", afirma Guy Nadler, director d'Akasha Holistic Wellbeing, un balneari de Jerusalem amb vistes a les muralles de la ciutat vella que va obrir el mes passat. "El subministrament no està mai garantit, i tots els israelians entenen aquesta realitat indefugible", diu.

Aquest balneari, que és lluny de la costa, ofereix sobretot tractaments que no requereixen aigua i fa servir fangs i olis de fabricació local. "La gent no ve a Jerusalem a fer-se hidrotractaments, no és com quan van al mar, de manera que, fet i fet, gastem molt poca aigua", diu Nadler, que afegeix que va decidir no instal·lar un jacuzzi per evitar els hidrotractaments.

Nadler explica: "Hem fet tot el que hem pogut per utilitzar ingredients naturals locals sempre que ha estat possible, ja sigui estris orgànics per fer massatges, com ara les pedres de basalt, o bé productes com olis orgànics de sèsam i cremes fetes de sàlvia orgànica, jojoba, àloe vera, minerals naturals i romaní". Pel que fa al tractament de l'aigua que el balneari necessita, afirma: "Hem implantat un procés electrolític seleccionat amb molta cura". I afegeix que el fet d'evitar els tractaments amb agents químics els ha permès fer grans avenços per reciclar l'aigua i aprofitar-la per al reg.

"Que un balneari sigui ecològic és més una qüestió d'ètica que no d'accions concretes", afirma Gili Chupak, coordinador de la granja Hava & Adam, situada a Modiin, entre Jerusalem i Tel Aviv. Té per objectiu conscienciar, a través del programa Eco-Israel, de l'impacte que el comportament humà i els estils de vida causen en el medi ambient.

Recursos locals

L'ús dels recursos locals és un dels principis fonamentals de l'Hotel Spa Mitzpe Hayamim, a l'est de Galilea, que està envoltat per un terreny de 15 hectàrees. El balneari disposa d'una granja ecològica en què es crien cabres, vaques i pollastres, i que subministra a l'hotel formatges i iogurts artesanals. També té un jardí i un hort orgànics on es cultiven verdures, fruites i plantes que s'utilitzen per cuinar al restaurant de l'hotel i per fer productes per als tractaments. "Per exemple, hem elaborat el nostre propi tractament d'oli, que extraiem de les nostres oliveres", explica Ella Dagan, directora del balneari.

De tota manera, "l'aigua i el consum energètic són els àmbits en què els balnearis podrien fer uns avenços més considerables", diu Michael Stusser, que forma part del consell directiu de la Green Spa Network, una xarxa que vol introduir pràctiques sostenibles en la indústria balneària global. "Consumim uns 5.000 metres cúbics d'aigua al mes i ara estem fent els preparatius per començar a reciclar l'aigua de dutxes, lavabos i jardins", diu Merav Ayalon, el portaveu del balneari.

Com a gest de cara a l'estalvi d'energia, Ayalon afirma: "No escalfem l'aigua termomineral ni hi afegim productes químics". I també esmenta altres mesures d'estalvi: "Reciclem ampolles de plàstic i capses de cartró, no fem servir bosses de plàstic i fins i tot reciclem l'oli després d'haver-lo utilitzat".

Per Nadler, d'Akasha Holistic Wellbeing, l'esperança és que aquests esforços -el reciclatge, l'ús del transport públic i l'estalvi d'aigua i electricitat- ajudaran a assolir els objectius de sostenibilitat que Israel s'ha posat a llarg termini.

stats