SANITAT
Societat 21/08/2012

Treballadors d'un CAP, afectats per sensibilitat química

El CAP Ramon Turró ha registrat un degoteig de casos de treballadors malalts, alguns afectats de sensibilitat química. La causa és la fumigació a la qual van estar sotmesos al seu anterior centre.

Lara Bonilla
2 min
Treballadors d'un CAP, afectats per sensibilitat química

BARCELONA.Almenys quatre treballadors del Centre d'Atenció Primària Ramon Turró, al barri del Poblenou de Barcelona, han estat diagnosticats amb la síndrome de sensibilitat química múltiple (SQM) i set més presenten patologies al·lèrgiques o irritació a la pell, als ulls i a les mucoses. Així consta en un informe d'Inspecció de Treball del juliol del 2011. En la majoria de casos, els treballadors havien treballat anteriorment al CAP Lope de Vega, tancat d'ençà que l'any 2002 el seu personal i les seves funcions es van traslladar al CAP Ramon Turró.

Els treballadors afectats, una desena, s'han organitzat per denunciar la seva situació i al setembre una de les treballadores diagnosticades amb SQM -una administrativa però també hi ha metges i infermeres afectats- presentarà una demanda contra l'ICS. Segons consta a l'informe de Treball, la treballadora demandant "pateix una sensibilitat química múltiple que es desencadena per una exposició a agents irritants en el seu centre de treball (CAP Ramon Turró) i que es relaciona amb múltiples exposicions a baixes dosis d'organofosforats, com a les que probablement van estar exposats els treballadors del CAP Lope de Vega". Fins al seu tancament, la quarantena de treballadors del CAP Lope de Vega 8 -ara és un magatzem de l'ICS- es van veure exposats a productes de fumigació sense que es prenguessin les mesures de seguretat adequades.

"Inspecció de Treball ha reconegut que la fumigació es va fer malament i ha donat la invalidesa per accident de treball a una de les afectades", assenyala l'advocat del Col·lectiu Ronda Jaume Cortés. Aquesta treballadora és la que el mes que ve presentarà la demanda contra l'ICS. "Les demandes s'han de fer personals però no col·lectives perquè cadascú està en una fase diferent", explica Cortés.

L'Institut Català de la Salut reconeix els problemes de salut manifestats per treballadors del CAP Ramon Turró però descarta que "fossin causa-efecte de les condicions ambientals" d'aquest centre i creu que l'origen "podria ser al CAP Lope de Vega", indica Gemma Rodríguez, responsable de Prevenció de l'ICS en l'Àmbit d'Atenció Primària de Barcelona ciutat.

Inspecció de Treball també va determinar que des dels seus inicis el CAP Ramon Turró presentava deficiències en el sistema de climatització, de ventilació i al fals sostre, però ja s'han corregit. No obstant, a demanda de cinc dels treballadors, Treball ha tornat a intervenir. Cortés no descarta que en aquest centre també hi hagi algun focus de contaminació procedent "dels residus al subsòl de les antigues fàbriques del Poblenou".

stats