Successos
Societat 31/01/2011

Tres anys de presó per a dos Mossos per agredir i vexar un detingut a Ciutat Vella

L'Audiència de Barcelona ha condemnat dos agents dels Mossos d'Esquadra per haver agredit i despullat un jove que havien detingut al Raval i a qui acusaven d'haver-los insultat

Redacció
3 min

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha condemnat a tres anys i a tres anys i mig de presó a dos mossos d'Esquadra per agredir i vexar un jove detingut a Ciutat Vella. Els agents se'l van creuar dues vegades per un carrer del Raval, el van detenir perquè suposadament els va insultar, el van portar a comissaria, on el van agredir i despullar, i el van deixar en llibertat al cap d'unes hores. El jove va quedar absolt dels fets que l'imputava la policia, i la versió dels agents va quedar desacreditada per diversos testimonis externs, que van assegurar que els mossos l'havien detingut sense motiu. La sentència, a la qual ha tingut accés l'ACN, condemna un dels agents per detenció il·legal i lesions.

Segons declara provat la Secció Segona de l'Audiència, cap a les 5 de la matinada del 25 de febrer del 2006, la víctima, Luis T.G., defensada per l'advocat Jesús Santín, del despatx MDV, sortia d'una discoteca del Raval amb uns amics i quan estava pel carrer Nou de la Rambla va cridar que l'havia trucat la seva xicota. Justament llavors passava un cotxe patrulla. Els dos agents van baixar, van empentar el noi i van recriminar-li l'actitud, a més de demanar-li la identificació i anunciar-li que el denunciarien per falta de respecte a l'autoritat.

Alguns amics que anaven amb la víctima es van interposar entre el jove i els agents, i els testimonis van explicar que els agents van empènyer el jove contra una persiana d'un comerç.

La víctima i els seus amics van decidir denunciar l'acció dels mossos. Van anar fins la comissaria de la Guàrdia Urbana de la Rambla, però allà els van dir que ho havien de fer a la dels Mossos. Quan anaven a aquesta comissaria, al mateix carrer Nou de la Rambla, es van tornar a creuar amb el mateix cotxe patrulla. Els agents van fer marxa enrere amb el vehicle, van sortir-ne, el van reduir a terra i emmanillar i se'l van endur en el cotxe detingut.

Però els fets més greus es van produir a l'interior de la comissaria de Ciutat Vella. Diversos agents, dels quals només va poder identificar-ne els dos acusats, el van agafar i immobilitzar mentre uns altres el colpejaven a la cara, els braços i el tronc. A continuació el van escorcollar i el van fer despullar fins a fer-li abaixar els calçotets.A causa de les lesions que presentava, el van portar al centre mèdic Perecamps. Durant el trasllat, un tercer mosso acusat li va estrènyer massa les manilles, que li van deixar erosions als canells.

La versió dels mossos diferia bastant. Durant el judici van assegurar que el noi tenia una actitud 'despectiva i desapropiada' en el primer enfrontament i que el segon cop els va tornar a insultar i intentar agredir i que van haver d'utilitzar la "força mínima imprescindible" per detenir-lo.

Però diversos testimonis que passaven pel carrer la segona vegada van donar veracitat a la versió del jove. Gent que no coneixia de res el noi li van donar suport i fins i tot es van encarar amb els agents. Durant el judici van desmuntar la seva versió.

A comissaria, els agents diuen que només li van fer treure la part de dalt de la roba i els pantalons. El tercer mosso també va negar que li tanqués massa fort les manilles quan el va traslladar al centre mèdic.

Poques hores després de la visita mèdica, el jove va ser deixat en llibertat. En el judici per falta de respecte a l'autoritat, Lluís T.G. va ser absolt. També es va arxivar inicialment la seva denúncia contra els mossos, arxivament al qual la fiscalia no es va oposar. Però gairebé cinc anys després, el cas va arribar a l'Audiència, que ha condemnat A.C.P. a tres anys de presó per detenció il·legal, sis mesos de presó per un delicte contra la integritat moral, 180 euros de multa per una falta de lesions i 120 euros de multa per dos faltes de maltractament d'obra, a més de vuit anys d'inhabilitació absoluta.

O.G.F. ha estat condemnat a tres anys de presó per detenció il·legal i 120 euros de multa per maltractament d'obra. El tercer mosso, X.S.M. ha estat absolt per prescripció de la falta de lesions. A més, la Generalitat haurà d'indemnitzar la víctima amb 3.667,67 euros.

stats