Societat 06/04/2012

Tres de cada quatre vehicles ja han sortit de l'àrea metropolitana en la segona fase de l'operació sortida de Setmana Santa

La fluïdesa ha predominat i només hi ha hagut un accident amb un ferit greu a Verdú, a l'Urgell

Acn
3 min
Tranquil·litat en les primeres hores d'operació sortida al peatge de La Roca del Vallès

BarcelonaUns 265.000 vehicles han sortit amb fluïdesa de l'àrea metropolitana de Barcelona entre el Dijous Sant i el Divendres Sant fins a un quart d'onze del matí. Això suposa el 75% del total dels vehicles que han de sortir en la segona fase de l'operació sortida, que es donarà per acabada aquest divendres a les tres de la tarda. La calma ha estat la tònica dominant a les carreteres, on no hi ha hagut retencions destacades i la fluïdesa ha predominat a les principals carreteres i autopistes de Catalunya. De les tres –hora d'inici de l'operació– fins a les set de la tarda del Dijous Sant, havien sortit un 47% dels vehicles, així que bona part dels cotxes han optat per sortir de nit o a primera hora del matí. A les set de la tarda d'aquest dijous es va produir una sortida de via d'un vehicle a la C-14 Verdú (Urgell), amb el resultat de quatre ferits, un d'ells, greu.

Es preveu que fins aquest divendres a les tres se n'hagin mobilitzat uns 352.000, de vehicles. De moment, s'ha detectat un descens d'entre el 2% i el 6% de la mobilitat a les carreteres i autopistes catalanes i el Servei Català de Trànsit considera que és causa de la crisi. La xifra de vehicles que s'han desplaçat aquest dijous és aproximadament similar a la de l'any passat per aquesta època. L'operació sortida del cap de setmana passat va registrar quatre accidents mortals amb quatre morts i un ferit lleu.

El Servei Català de Trànsit (SCT), en col·laboració amb la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, ha posat en marxa el dispositiu especial de trànsit, ja que la segona fase és la que presenta més problemes de mobilitat, sobretot divendres al matí.

L'any passat, en aquest mateix tram, van mobilitzar-se 352.083 vehicles de l'àrea metropolitana i van retornar un total de 605.018 vehicles. La segona fase és la que presenta més problemes de mobilitat, perquè la majoria de moviments són d'oci. Durant la Setmana Santa 2011 van mobilitzar-se 352.083 vehicles des de Barcelona i la seva àrea d'influència. A més, hi haurà l'operació retorn de Setmana Santa al llarg de la tarda de diumenge i tot dilluns. L'any passat van retornar un total de 605.018 vehicles.

Segons el Servei Català de Trànsit, la distribució geogràfica dels desplaçaments serà sobretot cap a les zones de platja, com la Costa Daurada i la Costa Brava, cosa que afectarà els corredors viaris costaners. Tot i això, les darreres nevades mantindran diverses estacions d'esquí obertes, de manera que la destinació de muntanya també pot registrar afluència.

D'altra banda, ateses les previsions meteorològiques de pluja per als propers dies, Trànsit recomana molta prudència en la conducció, reduir la velocitat i augmentar la distància de seguretat entre vehicles.

La SCT reconeix que la xarxa viària té una capacitat insuficient per absorbir el volum de circulació en determinats punts i carreteres, i per tant remarca que es registraran congestions en operacions especials.

Les vies i trams que poden concentrar més mobilitat durant el que queda d'operació sortida són l'AP-7 a la Roca del Vallès, la C-16 de Cercs a Guardiola de Berguedà, la N-145 de la Seu d'Urgell a Andorra, i la N-340 de l'Arboç a Coma-ruga pel Vendrell. Durant l'operació retorn, les vies més complicades seran l'A-2 de Tàrrega a Esparreguera pel Bruc, l'AP-7 de Sant Celoni a la Roca del Vallès i del Vendrell al Papiol per Vilafranca i Martorell, la C-31 de Platja d'Aro a Palamós per Calonge, la N-340 de Roda de Barà al Vendrell per Torredembarra i Creixell i la C-14 a Organyà.

La N-340 va concentrar el 60% de les retencions de l'operació sortida de la segona fase de la Setmana Santa de l'any passat, i a la tornada l'AP-7 i l'A-2 van aglutinar el 50% de les congestions registrades. La N-340, el 10%.

stats