Societat 26/10/2012

Trias acceptaria una consulta ciutadana sobre la independència d'un barri

L'alcalde ha defensat en el plenari d'aquest divendres que no desitja que ningú se separi de la ciutat, però en resposta a una pregunta del PP ha dit que no podria oposar-se a un referèndum d'aquest tipus

Maria Ortega
1 min

BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, no s'oposaria a la realització d'una consulta ciutadana perquè algun barri de la ciutat, com ara Gràcia o Sarrià, decideixi recuperar la seva condició de vila i independitzar-se, per tant, de la capital catalana. Així ho ha defensat en el plenari d'aquest divendres, en el qual el PP, en plena campanya contra el procés engegat a Catalunya, li ha demanat que es posicionés sobre les consultes, també, en d'altres àmbits: els dels barris i els districtes.

Trias ha sortit al pas assegurant que no desitja que ningú se separi de Barcelona, però que, en qualsevol cas, seria "respectuós" amb aquest tipus de consultes. "No seré jo qui s'oposi a una consulta", ha defensat. Una afirmació que ha generat rebombori entre els assistents al plenari per la recent negativa a la consulta ciutadana sobre la reforma del Port Vell. I, en aquest punt, l'alcalde ha defensat que una cosa és no oposar-se a un referèndum i l'altre promoure'l.

Vallvidrera, de fet, ja va convocar una consulta ciutadana, l'any 2010, per preguntar sobre la possibilitat d'independitzar-se de Barcelona. I en aquest cas, el 'sí' va guanyar de forma clara: un 98,5% dels vots.

El mateix plenari ha aprovat una proposició d'Unitat per Barcelona-ERC en què l'Ajuntament dóna suport al camí engegat per celebrar una consulta sobre el futur de Catalunya. CiU i ICV-EUiA han donat suport a la proposta, que "expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí" i pugui determinar lliurement el seu futur col·lectiu. També s'insta el govern de l'Estat a transferir a la Generalitat la competència per convocar referèndums. El PSC s'ha abstingut en la votació i el PP hi ha votat en contra.

stats