POLÍTICA MUNICIPAL
Societat 31/05/2012

Trias reclama inversió i Rajoy no es compromet

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va vendre ahir a Madrid la conveniència d'invertir en la capital catalana per sortir de la crisi. Però Mariano Rajoy només es va comprometre a crear una comissió.

Joan Faus / Maria Ortega
2 min
Trias reclama inversió i Rajoy no es compromet

MADRID/BARCELONA.Xavier Trias va sortir amb les mans gairebé buides de la reunió que va mantenir ahir amb el president espanyol, Mariano Rajoy. L'alcalde li va demanar un increment de les inversions, especialment en transport, per a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i el cap de l'executiu es va limitar a oferir-li la creació d'una comissió -en què també participaran la Generalitat i els ministeris de Foment i Hisenda- que analitzarà la qüestió. Però Rajoy no va fixar cap termini ni cap compromís concret.

Aquesta escassetat d'acords no va sorprendre l'alcalde, que hores abans de la trobada ja deia que seria de protocol i un primer contacte entre dos vells coneguts del Congrés de Diputats. "No venim a demanar sinó a convèncer que invertir en l'Àrea Metropolitana és bo per a l'Estat per generar riquesa i ocupació", va afirmar després de la reunió a la Moncloa. A la trobada, que es va allargar una hora, Trias va anar-hi acompanyat del vicepresident de l'AMB i alcalde de Cornellà, el socialista Antonio Balmón.

Inicialment Trias i Rajoy van parlar, a soles, sobretot de la difícil situació econòmica que viu l'Estat. Després del primer contacte, Balmón es va afegir a la trobada per posar conjuntament sobre la taula les principals reivindicacions de l'Àrea Metropolitana. Van estar d'acord que la prioritat número 1 són els accessos ferroviaris per fer sortir les mercaderies del port i el corredor mediterrani. Però no van aconseguir cap compromís concret en aquest camp, més enllà de les bones paraules i de fixar el 2013 com un any clau. Segons va explicar Trias, el president espanyol li va manifestar que, per ell, el corredor mediterrani "també és una prioritat molt important" i que calia "fer un esforç en aquest sentit". Tant l'un com l'altre van marcar com a camp de treball de la nova comissió la necessitat de fixar les aportacions econòmiques al transport públic que fa l'Estat per evitar retallades d'última hora. Trias i Rajoy van parlar, sense més concrecions, d'objectius com que l'Ajuntament pugui participar de l'IVA que genera Barcelona.

Premiar qui compleix

Trias es va mostrar comprensiu amb la situació econòmica, però alhora va justificar en el context actual la necessitat de prioritzar inversions. I de premiar qui compleix. "No totes les administracions estan malament", va proclamar, recordant que Barcelona vol assolir el dèficit zero aquest any i que Cornellà és el tercer municipi menys endeutat de l'Estat. L'alcalde va defensar l'AMB, enmig de les amenaces de supressió d'ajuntaments i òrgans. Va dir que la crisi "la fa necessària" i que és "una aposta" insòlita perquè fa remar en la mateixa direcció diferents partits polítics.

stats