Societat 08/07/2011

El Tribunal Suprem ratifica la paralització del pla del Cabanyal

El tribunal rebutja el recurs de l'Ajuntament de València contra l'ordre del ministeri de Cultura d'aturar els enderrocs per protegir el patrimoni arquitectònic de l'antic barri de pescadors

Acn
2 min

ValènciaEl Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de l'Ajuntament de València contra la suspensió del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del barri històric del Cabanyal. Una suspensió ordenada el passat mes de gener pel ministeri espanyol de Cultura en considerar que es cometia un "espoli del patrimoni històric" de la ciutat i que el consistori, presidit per Rita Barberá (PP), va recórrer per poder continuar la reforma del barri, que segons la plataforma Salvem el Cabanyal suposaria la destrucció d'edificis d'alt valor històric. La prolongació de l'avinguda Blasco Ibañez arrossega més de 10 anys de polèmiques, enfrontaments i contenciosos.

Més d'un any després de la paralització per part del Ministeri de Cultura d'un dels projectes emblemàtics de Rita Barberá, el gener de 2010, la Generalitat Valenciana aprovava de manera urgent un decret-llei en el qual s'anul·lava l'ordre ministerial i es considerava que només el govern valencià tenia les competències de protecció del patrimoni històric i quines actuacions podien ser considerades espoli.

Els informes del Ministeri de Cultura sostenien que amb el pas de l'avinguda Blasco Ibañez pel mig del barri es destrueix la trama singular del Cabanyal, enderrocant 1.651 habitatges, uns 400 protegits pel seu valor històric, alguns dels quals ja enderrocats, i que per tant s'estava cometent un "espoli del patrimoni històric". L'Ajuntament de València, de la seva banda, mantenia que amb l' actuació s'acabaria amb la degradació d'un barri en el que viuen moltes minories conflictives i que està ple de solars sense edificar a causa dels enderrocs que ja s'han fet.

Oposició popular

Els enfrontaments amb el Ministeri de Cultura relacionats amb la protecció del barri com a Bé d'Interès Cultural (BIC) van arribar fins i tot a les Corts Valencianes, que van aprovar el decret que aixecava la protecció de la zona. Amb aquesta nova norma, el govern de Francisco Camps avalava el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal. Els dies que el BIC va deixar de ser efectiu, les excavadores van reprendre els enderrocs al barri amb aldarulls i fortes càrregues policials contra els manifestants contraris a les demolicions com les dels dies 6 i 8 d'abril de 2010, que varen ser portada de tots els informatius.

stats