Societat 09/10/2014

Salut ha analitzat 28 possibles casos d'Ebola però només ha calgut activar dues vegades el protocol

El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, demana no tensionar els professionals, davant de trucades infundades motivades per la por del contagi a Madrid

M.m.m.
2 min

BarcelonaEl secretari de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, ha revelat aquest dijous al Parlament que els equips de vigilància epidemiològica han analitzat 28 possibles casos d'Ebola des de principis d'agost -26 adults i dos nadons-, però en només dues ocasions han presentat l'evidència mínima necessària per activar el protocol i procedir al seu aïllament. Tos dos es van produir durant els últims dies d'agost i van ser descartats després de practicar les analítiques pertinents.

Mateu, que ha comparegut a la Comissió de Salut juntament amb el cap del servei d'epidèmies de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, i el conseller de Salut, Boi Ruiz, ha demanat no "tensionar" els professionals sanitaris, perquè en els últims dies s'han produït una sèrie de trucades "de tot tipus", sense cap base real i algunes d'elles "vergonyoses". Mateu ha constatat que "la por comporta comportaments irracionals", però ha assegurat que la gent pot estar tranquil·la perquè el sistema sanitari està preparat per fer front qualsevol emergencia. També ha mostrat la seva solidaritat amb els professionals madrilenys, però ha demanat l'extensió a tot l'estat espanyol d'un aspecte del model català, i que passa per enviar un epidemiòleg 'in situ' a la capçalera del malalt quan hi hagi un cas sospitós. D'aquesta manera es podria valorar millor un hipotètic contagi i primaria el criteri epidemiològic més que no pas el clínic.

El doctor Trilla, per la seva banda, ha fet una crida a actuar als països més afectats per l'epidèmia -República de Guinea, Sierra Leone i Libèria- perquè sinó sempre existirà la possibilitat d'un contagi a Europa o els Estats Units. A més a més, tot i que ha constatat que altres malalties causen més morts a l'Àfrica, ha explicat que el col·lapse dels sistemes sanitaris provocarà de retruc un augment de les morts per apendicitis o malària.

Trilla ha explicat l'evolució de la pandèmia, que es va desencadenar després que algú manipulés el cadáver d'una espècie concreta de ratpenats -el reservori natural del virus-, i ha assegurat que abans que acabi l'any els casos arribaran als 20.000 -actualmente són 8.000-. De totes maneres, ha assenyalat que és molt posible que els casos estiguin infradetectats i que en realitat siguin el doble. També ha apuntat que, si s'aconseguís ingressar en centres hospitalaris el 70% dels casos i també el 70% dels cadàvers fossin sepultats en condicions de seguretat l'Ebola s'aturaria en poques setmanes però, malauradament, aquests percentatges només arriben al 18% en el cas de Libèria i al 40% a Sierra Leone.

El conseller Boi Ruiz ha insistit en la idea que cal col·laborar sobre el terreny, una responsabilitat que va més enllà de Catalunya o Espanya i hauria de recaure en Europa, perquè qui està donant la cara per contenir l'epidèmia són les organitzacions humanitàries: "No hem d'esperar l'Ebola aquí, hem d'anar a buscar l'Ebola allà".

stats