Societat 06/08/2011

Troben un vaixell de l'Armada Invencible a les costes irlandeses

El 1588 Felip II va enviar l'Armada Invencible amb 30.000 mariners i soldats a les costes angleses. El govern irlandès ha descobert una de les naus que es va enfonsar en l' intent frustrat d'envair Anglaterra.

S.m.
2 min
L'Armada Invencible en una tela del segle XVII del pintor anglès P.J. Loutherbourg.

Barcelona.Felip II ambicionava envair Anglaterra i, obcecat amb la idea que la seva era una missió divina i que estava predestinat a vèncer, va formar una gegantina armada. L'abril del 1588, 130 naus amb 8.252 mariners, 2.088 remers i més de 19.295 soldats van sortir rumb a Anglaterra. Era la Felicísima Armada , més tard batejada sarcàsticament amb el nom d'Armada Invencible, perquè mai va arribar a tocar les costes angleses. Una de les naus que es va enfonsar en la missió divina del monarca espanyol ha estat descoberta a les costes del comtat de Donegal, al nord-est d'Irlanda. El ministre de Cultura irlandès, Jimmy Deenihan, està convençut que la troballa "podrà oferir grans coneixements sobre la vida a bord i sobre la realitat dels recursos de què disposava la campanya de l'Armada". Deenihan s'ha compromès a concedir una subvenció perquè un grup d'arqueòlegs submarins continuïn els treballs d'exploració en una zona coneguda com a Rutland Sound, a prop de la població de Burtonport. Aquest no és el primer vaixell de l'Armada Invencible que es descobreix sota les aigües irlandeses. En aquesta ocasió, però, el vaixell es troba en aigües poc profundes i és més accessible.

L'Armada Invencible, extraordinàriament pesada i a la qual li era molt difícil maniobrar, es va enfrontar a la flota anglesa. Els britànics tenien menys naus però es movien molt més ràpid, i van atacar amb una pluja de foc que va causar veritables estralls i amb l'artilleria. Els espanyols, desorientats, van fugir a la desbandada. Felip II va assegurar que la derrota va ser culpa de les condicions metereològiques: " Yo no envié mis naves a luchar contra los elementos " és la frase que n'ha quedat per a la història. De fet, abans de la batalla uns 40 vaixells s'havien perdut i separat de la resta per les fortes tempestes que assolaven les costes.

stats