NORMATIVA SANITÀRIA
Societat 17/08/2012

La UE també estudia introduir els paquets de tabac genèrics

Esther Moix
2 min
Mostra d'un paquet de tabac genèric o neutre, com hauran de ser tots a Austràlia amb la nova llei.

BRUSSEL·LES.La Comissió Europea es planteja seguir l'exemple de països com Austràlia i introduir un embolcall genèric per als paquets de tabac. És una de les iniciatives que Brussel·les estudia proposar a la tardor en la revisió de la directiva europea sobre productes de tabac. El que ja és segur, va avançar ahir un portaveu de la CE, és que la imatge que adverteix del perill de l'hàbit de fumar serà "més gran". "Estem seguint el cas australià i estudiem la possibilitat d'introduir els paquets neutres", va afegir el portaveu, que va deixar clar que "hi ha moltes opcions".

És la segona mala notícia per a les tabaqueres de tot el món en menys de vint-i-quatre hores. Dimecres les companyies del sector van perdre el recurs que havien interposat contra el govern australià per la nova llei que els obliga a vendre amb format de paquets genèrics (o neutres) . En aquell país, les capses hauran de ser de color verd, la tipografia homogènia i el nom de la marca en lletra petita. També hauran d'introduir advertències sanitàries de gran format. Els anuncis que assenyalen el perill de tumors cancerígens i els de nadons malalts per culpa de l'hàbit de la mare hauran d'ocupar el 75% de la part del davant del paquet i el 90% de la del darrere.

En contra de la introducció de les capses neutres a la UE s'hi podria situar el Regne Unit, han explicat a l'ARA fonts europees. I és que al capdavant del recurs contra la llei australiana hi havia British American Tobacco (propietari de Lucky Strike). La companyia Philip Morris (Marlboro, L&M i Chesterfield) o Imperial Tobacco (Cohiba, Golden Virginia) també faran pressió contra la mesura a la UE.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat ja el seu suport a la decisió australiana i països com el Canadà i Nova Zelanda també s'han pronunciat a favor d'impulsar mesures semblants dins l'Organització Mundial del Comerç (OMC). De la banda de les tabaqueres, de moment hi ha Hondures, la República Dominicana i Ucraïna.

stats