SALUT
Societat 28/06/2017

La UOC crea l'eHealth Center, el primer centre acadèmic en salut digital del sud d'Europa

S'ubicarà al 22@ i tindrà una inversió inicial d'1,5 milions d'euros durant els tres primers anys

Lara Bonilla
2 min
Exercicis virtuals  per millorar  la salut L'ictus, primera causa de discapacitat en adults

BarcelonaÉs un canvi de paradigma en salut. El pacient ha deixat de ser un subjecte passiu a la consulta del metge per passar a implicar-se més en el tractament i en la malaltia, així com en la presa de decisions. A més, la informació mèdica s'ha democratitzat gràcies a les noves tecnologies.

La salut digital, l''e-health', ha transformat el sistema de salut. I és en aquest marc que la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) crea el primer centre acadèmic especialitzat en salut digital del sud d'Europa, l'eHealth Center. El nou centre aglutinarà tot el coneixement que des de la UOC es generi en l'àmbit de la salut en línia. L'eHealth Center s'ubicarà a l'edifici de la UOC al 22@ de Barcelona amb una inversió inicial d'1,5 milions d'euros durant els tres primers anys i un pressupost de 2,5 milions d'euros anuals.

El nou centre acadèmic s'especialitzarà en recerca, formació i assessorament en salut digital i tindrà quatre àmbits de coneixement: educació i apoderament per a la salut, disseny i avaluació d'intervencions en salut electrònica, 'big data' i equitat. A més, la seva mirada estarà més centrada en la salut que en la malaltia; és a dir, se centrarà en esbrinar per què hi ha persones que es mantenen sanes i no tant en per què emmalalteixen. "El que ens fa pioners és que és un centre basat en evidència científica, centrat en les persones i transdisciplinari", ha dit durant la presentació del projecte Marta Aymerich, vicerectora de planificació estratègica i recerca i presidenta del consell de direcció de l'eHealth Center de la UOC.

La UOC té una amplia experiència en salut digital i, de fet, ja treballa en projectes concrets, com una aplicació mòbil per a pacients de Parkinson. El mercat d'aplicacions mòbils de salut és un dels que més creix i ha passat de les 100.000 l'any 2014 a més de 260.000 el 2016. Els mòbils també afavoreixen la relació metge-pacient, que ha passat de ser una comunicació vertical a ser horitzontal.

El centre té vocació transdisciplinària -hi treballaran una quinzena de professionals de l'àmbit de la salut, la psicologia, la informàtica, l'educació, les humanitats i la política- i col·laborarà amb referents mundials en salut digital del Canadà i Noruega. La UOC vol aplicar a la l'àmbit de la salut el canvi de paradigma que va suposar per a l'educació la formació en línia. "Les persones quan emmalalteixen usen les noves tecnologies, volen ser actius i tenen voluntat de buscar informació i col·laborar amb el sistema sanitari", destaca Manuel Armayones, director de desenvolupament de l'eHealth Center.

Formen part del consell assessor de l'eHealth Center Xavier Prats-Monné, director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea; Antoni Trilla, cap de servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital Clínic, i Joan Comella, director del VHIR, entre d'altres.

stats