Societat 09/05/2012

UOC&Plugged a la Moritz: la festa de les idees i del talent emergent

Els impulsors del projecte 'Ments obertes' de la Universitat Oberta de Catalunya celebren l'èxit amb què ha arrencat la iniciativa, que ja ha recollit més de 500 propostes que són sotmeses a votació

Ara
3 min
La rectora de la UOC, Imma Tubella, en la festa a la Moritz per celebrar l'èxit del projecte 'Ments obertes' i el concurs UOC&Unplugged

Barcelona"Fer emergir el talent". Aquest és el deure que s'autoimposen Imma Tubella, rectora, i tot l'equip de la UOC implicat en el projecte 'Ments obertes', que ja ha recollit més de 500 idees en el concurs 'UOC&Unplugged', que permetrà als guanyadors desenvolupar les seves propostes. Tubella i més de 400 persones han celebrat aquest dimecres a la tarda a la Fàbrica Moritz de Barcelona l'èxit de la iniciativa. "La quantitat d'idees presentades està per sobre de les nostres previsions. Això demostra que no ens falten idees i el nostre deure és fer tot el que sigui possible per poder-les posar en pràctica, hem d'afavorir que emergeixi el talent", explica Tubella a l'ARA.

A més de la rectora, a la Moritz hi havia membres del consell de govern, professorat, equip de gestió, estudiants, representants d'institucions i empreses associades de la UOC, patrocinadors del concurs i participants en el repte, entre d'altres. I, a més a més, la música del grup de rock'n'roll Dirty Jobs.

El repte UOC&Plugged 2012 va arrencar el dia de Sant Jordi i vol premiar les millors idees i projectes d'emprenedors. Hi ha prop de 80.000 euros per repartir en formació per als equips que presentin les millors propostes. I de moment el portal social de la UOC ja ha recollit més de 500 idees que han rebut 18.000 vots, i compta amb 635 usuaris registrats. Diàriament el portal del repte registra una mitjana d'entre 1.000 i 1.900 visites (amb pics de 5.500 visites diàries).

Quan encara falten vint dies per acabar la primera fase, el concurs també ha tingut un fort impacte en xarxes socials. El perfil del UOC&Plugged a Twitter ja té més de 900 seguidors i solament en aquesta xarxa de microblogs l'etiqueta #UOCPLUG ha generat ja més d'un milió i mig d'impactes. A Facebook hi ha gairebé 300 'M'agrada' i l'aplicació del concurs dissenyada per a 'smartphones' ja se l'han descarregat més de 160 persones. De fet, l'atenció que genera el repte ha empès els organitzadors a recomanar a tothom que tingui una idea emprenedora o d'alt impacte social que s'associï amb altres participants per fer encara més gran la iniciativa.

Talent per superar la crisi

L'ús compartit d'aparcaments privats, l'apadrinament de fanals d'enllumenat públic o l'intercanvi de recursos entre les universitats són algunes de les propostes que s'han dipositat a la web de 'Ments obertes', juntament amb d'altres com la geolocalització d'oferta i demanda de transports, l'ús dels terrenys que limiten les autopistes per a cultius que s'utilitzen en la producció de biodièsel o un nou concepte de turisme de baix cost en què és el viatger qui oferta el preu que està disposat a pagar.

En paraules del director del concurs, Eric Hauck, la quantitat d'idees rebudes "demostra que a la nostra societat hi ha molt de talent i més ganes encara de compartir-lo i d'explotar aquesta creativitat per posar remei a la crisi". Segons Hauck, "podríem dir que moltes de les idees són veritables alternatives a les retallades, els ERO, els copagaments, la fusió de municipis o les pujades de preus i d'impostos".

Primera fase del concurs

La primera fase del concurs, la present, és la recollida d'idees per mitjà del portal 'mentsobertes.uoc.edu/plug', segons vuit categories: 'social learning', finances, recursos, wikieconomia, governança, comunicació, salut i urbanisme. Posteriorment les millors idees seran triades en diferents etapes del repte per votació popular i per un jurat en cadascuna de les categories. El concurs està obert a tota la ciutadania tant per aportar una idea com per votar-hi.

El repte s'ha batejat com a UOC&Plugged per la seva capacitat de generar un instant de desconnexió i reconnexió creativa en cadascuna de les persones per mirar de repensar i preservar el benestar social. La iniciativa ja ha rebut el suport de reconeguts líders en innovació social com, entre d'altres, Beth Noveck, impulsora de les polítiques de govern obert del president dels EUA, Barack Obama; Derrick de Kerckhove, investigador deixeble de McLuhan; Joan Melé, subdirector de Triodos Bank, o Vicente Guallart, gerent d'Hàbitat Urbà i arquitecte en cap de Barcelona.

stats